Tes­tis­sä kir­jas­ton Lu­kuo­pas: Näp­pä­rää kir­ja­vink­kaus­ta

Lukuoppaaseen otetaan yhteyttä verkkolomakkeella. Se löytyy osoitteesta outi.finna.fi/Content/lukuopas
Lukuoppaaseen otetaan yhteyttä verkkolomakkeella. Se löytyy osoitteesta outi.finna.fi/Content/lukuopas

Millaisiako kirjoja haluan lukea? Rastitan kohdan "Kaunokirjallisuus" ja kerron etsiväni kirjoja, joissa kerrotaan suurten ikäluokkien arjesta ja elämästä sekä kaupungistumisesta 1960-80 lukujen Suomessa.

Muotoilin toiveeni tarkoituksella laveaksi. Mainitsen kuitenkin vielä, että erityisesti kiinnostaisi Pohjois-Suomeen tai jopa Pohjois-Pohjanmaalle sijoittuvat teokset.

Mitäkö en halua lukea? Siihen kirjoitan kaiken varalta, että scifiä tai muutakaan yliluonnollista.

OUTI-kirjastojen verkkosivuilta löytyvä Lukuopas-lomake on kiitettävän simppeli, nopea täyttää ja käyttää. Painan Lähetä-nappia torstaina 2. toukokuuta kello 13.55.

Sähköposti kilahtaa saapuneen viestin merkiksi maanantaina 6. toukokuuta kello 12.23. Lukuoppaat Kirsi, Hanna ja Arja ovat laatineet lukuopaspyyntöni perusteella listan kirjoista, joita he ehdottavat luettavaksi.

Lista koostuu pelkästään romaaneista, niitä on peräti 18 kappaletta. Käyn listan läpi ja totean, että lukuoppaiden vinkkaamista teoksista kolme löytyy omasta kirjahyllystä, Tommi Liimatan Autarktis tosin vielä lukemattomana. Listan 15 muuta teosta ovat vastauksia toiveeseeni.

Kirjavinkkilistan allekirjoittaneista lukuoppaista Arja on osastonjohtaja Arja Nevala pääkirjastosta. Hän vastaa Lukuopas-palvelusta Raahen kaupunginkirjastossa.

Lukuopas kerää kysyjän toiveiden perusteella listan luettavaksi ehdotettavista kirjoista ja vastaa viiden arkipäivän kuluessa. Nevalan mukaan listalle pyritään keräämään 10-20 teosta.

Lukuopas on Arja Nevalan mukaan yksi tapa esitellä kirjoja sekä houkutella ihmisiä lukemaan.

– Välttämättä kirjastossa meillä ei ole aikaa paneutua asiakkaan tarpeisiin näin perusteellisesti, mutta tässä on viisi päivää aikaa miettiä ja hakea niitä teoksia, mitkä mahdollisesti voisivat käydä hänelle luettavaksi.

Raahessa kirjalistoja laatii Nevalan lisäksi kymmenen virallista lukuopasta. He eivät ole kaikki kaupunginkirjaston henkilökuntaa, vaan osa on Raahen kirjaklubin jäseniä.

Lukuopas-palvelu toimii myös Oulun ja Iin kirjastoissa, mutta Raahe on Nevalan mukaan kolmikosta ainoa, jolla on myös kirjaston ulkopuolisia henkilöitä vastaamassa lukuopaspyyntöihin.

– Kirjaklubilaisten kautta tulee nimenomaan lukijan näkemys vastauksiin. Olemme erittäin tyytyväisiä tästä yhteistyöstä kirjaklubin kanssa, hän sanoo.