Tet-jak­so innosti alalle

Siikajoen apteekissa aloittava Päivi Tuikkala on Suomen nuorin apteekkari.

Päivi Tuikkala aloittaa Siikajoen apteekkarina kesäkuun lopussa.
Päivi Tuikkala aloittaa Siikajoen apteekkarina kesäkuun lopussa.
Kuva: SIRPA KORTET

Siikajoella olevaan apteekkiin on valittu uusi apteekkari. Kesäkuun lopussa apteekkarina aloittaa oulaistelainen Päivi Tuikkala, joka on työskennellyt pitkään Oulaisten apteekissa proviisorina. Oman apteekkiluvan saamista Tuikkala kuvaa lottovoitoksi ja urapolkunsa täyttymykseksi, joka on ollut hänellä tavoitteena.

– Menin Merijärven apteekkiin 7. -luokalla tet-harjoitteluun. Oli heti selvää, että lähden lukemaan farmasia-alaa. Lukiossakin tein ainevalinnat sen mukaan, hän muistelee.

Opintojensa lomassa Tuikkala oli töissä apteekissa ja silloinen Oulaisten apteekkari Kalle Tuori lupasi hänelle jo työpaikan heti valmistumisen jälkeen. Lupaus motivoi suorittamaan opinnot loppuun nopeasti.

Töidensä ohessa Tuikkala jatkoi opintojaan ja teki väitöskirjan. Nyt siitäkin ahkeroinnista palkittiin, sillä Tuikkala sanoo Fimean apteekkilupapäätösprosessissa arvostetun työkokemuksen lisäksi alan tohtoriopintoja.

Merijärveltä kotoisin oleva Tuikkala arvostaa nykyistä työnantajaansa. Apteekkari Lippe Keskisen kanssa hän on saanut vastuutehtäviä ja ollut mukana kehittämässä apteekin toimintaa.

– Ei ole mitään syytä, miksi haluaisin täältä pois. Olen saanut hyvän tuen hakemiselleni, eikä ole tarvinnut salassa tehdä suunnitelmia. Toisaalta, olen aina ajatellut, etten jää proviisorina eläkkeelle, hän naurahtaa.

Kesäkuun 26. päivä Siikajoen apteekissa voimaanastuva apteekkarimuutos tehnee Tuikkalasta tiettävästi Suomen tällä hetkellä nuorimman apteekkarin. Tällainen tietämys alle 40-vuotiaalla Tuikkalalla nyt on.

Yhteistyö Oulaisten apteekkari Lippe Keskisen kanssa jatkuu, tavalla tai toisella. Siitä sekä Keskinen että Tuikkala ovat vakuuttuneita.

– Varmasti tulee monta kysymystä eteen, että miten tämä ja tämä asia apteekkarina hoidetaan, Tuikkala myöntää.

Lippe Keskinen lupaa, että oppi ja kokemus ovat jaettavissa.

– Haikea olo tulee, tottakai. Päivi on ollut niin hyvä proviisori apteekissamme, että varmasti viimeisenä työpäivänä itketään, Keskinen sanoo, mutta haluaa kannustaa apteekkialalle nuoria tekijöitä vastuupaikoille.

Molemmat naiset ovat nähneet farmasia-alan kehityksen ja luoneet palveluita asiakaslähtöisesti. Apteekit ovat muuttuneet paikoiksi, joissa pelkän lääkemyynnin sijaan mietitään asiakkaalle paras mahdollinen hoitosuunnitelma ja uskalletaan suositella, mutta myös puuttua asiakkaiden lääkeostoihin.

– Tiedollisella osaamisella on valtava merkitys. Esimerkiksi kalsium ja kalium menevät asiakkailla hyvin helposti sekaisin. Siksi lääkemyyntihetkellä on oltava tarkkana, että asiakas saa juuri sitä, mitä lääkäri on hänelle suositellut, he kertovat.

Ennaltaehkäisevällä työotteella pyritään parantamaan kansalaisten yleishyvinvointia.