Tu­han­nen taalan kysymys rat­kais­ta­va­na

Milka Grekula toimii projektipäällikkönä vasta käynnistyneessä hankkeessa. Hän uskoo, että tavoitteet voivat toteutua, mutta se vaatii rohkeita avauksia. – Sillä lailla saadaan osaavaa työvoimaa ja nuoret ja yritykset pysymään kaupungissa.
Milka Grekula toimii projektipäällikkönä vasta käynnistyneessä hankkeessa. Hän uskoo, että tavoitteet voivat toteutua, mutta se vaatii rohkeita avauksia. – Sillä lailla saadaan osaavaa työvoimaa ja nuoret ja yritykset pysymään kaupungissa.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahessa on käynnistynyt hanke osaavan työvoiman varmistamiseksi.

Raahe ja monet muut seutukaupungit kärsivät siitä, että ammattikorkeakoulutus keskitettiin suuriin kaupunkikeskuksiin. Seutukaupungit ovat onnistuneet saamaan valtiolta yhteisen 3 miljoonan euron hankkeen, jolla puutetta pyritään korjaamaan.

12 seutukaupunkia pyrkii varmistamaan osaavan työvoiman riittävyyden kaksivuotisessa hankkeessa, jonka päätoimijana Raahessa on Koulutuskeskus Brahe. Koulutuksen saatavuutta pyritään edistämään hankkeessa mukana olevissa kaupungeissa.

Seutukaupungeilla on vahvaa teollisuutta ja hyvä työpaikkaomavaraisuus, mutta yritysten sijoittumisen kannalta tuhannen taalan kysymyksessä, osaavan työvoiman saatavuudessa, on toivomista.

– Koulutus pitää saada tänne, jotta osaajat ja niitä tarvitsevat yritykset jäävät tänne, sanoo Milka Grekula, joka toimii Raahessa 1,7 miljoonan euron budjetilla toimivan Joustavat koulutusmallit yhdessä yrityselämän kanssa -hankkeen projektipäällikkönä.

Hankkeessa kokeillaan useita koulutustapoja. Raahessa aiotaan kokeilla monikielisiä oppimisympäristöjä ja testata teknologisia ratkaisuja, jotka tulkkaavat opetusta. Grekulan mukaan alan tekniikka on lyönyt itsensä läpi ja kehittyy valtavasti, mutta vielä pitää katsoa, mikä soveltuu ryhmäopetukseen.

Raahessa järjestetään Future's Technology Camp, jossa koulutuksen apuna käytetään robotiikkaa ja lisättyä todellisuutta AR:ää. Se esittelee uusimpia teknisiä ratkaisuja joltain alalta, jota ei ole vielä valittu. Samantapainen tapahtuma järjestetään myös Savonlinnassa. Yksi hankkeen idea on tuottaa tapahtuma, jonka mallia voi siirtää muihin kaupunkeihin.

Tavoitteena on mallintaa Monikampus Finland -verkosto, jonka avulla seutukaupungit, Raahe muiden muassa, voivat varmistaa sen, että niiden nuoriso pystyy kouluttautumaan koulutusyhteistyön ansiosta kotipaikkakunnallaan.

Raahessa on jo saatu käynnistettyä insinöörikoulutusta rakennus- ja yhdyskuntatekniikan aloilta koulutuskeskus Brahen ja Kajaanin ammattikorkeakoulun yhteistyön tuloksena. Näiden alojen insinööritarve saatiin selville yrityskyselyjen avulla. Vastaavia kyselyjä tehdään uudelleen.

Projektipäällikkö haaveilee siitä, että hankkeesta syntyy uusia päänavauksia, korkeakouluopintoja ja polkuopintoja korkeakoulujen muille aloille.

– Toivon yhteistyön tiivistyvän yrityselämän ja korkeakoulujen kanssa niin, että osaavaa työvoimaa voidaan tuoda työmarkkinoille sillä syklillä kuin on tarve. Koulumaailma on hitaasti pyörähtävää. Nyt koetetaan ennakoida tarjontaa.