Tuhat si­ru­tet­tua eläintä ei tar­peek­si

Entistä suurempi osa kadonneista ja karanneista eläimistä päätyy takaisin alkuperäiselle omistajalleen. Kadonneiden ja hylättyjen lemmikkieläinten määrä löytöeläinkodeissa on myös laskenut.

Osasyy tähän on Turvasiru, jonka on Raahen alueella saanut nyt jo yli tuhat eläintä. Tuhannes eläin sirutettiin kesäkuun alussa.

Eläimeen laitettuun siruun saadaan liitettyä omistajan yhteystiedot ja kadonnut eläin saadaan sen myötä jäljitettyä.

Turvasirulla suojataan ensisijaisesti kissoja, mutta myös muut eläimet voivat hyötyä siitä. Jo sirutetuista eläimistä on alueellamme 735 kissan lisäksi kolme minipossua, yksi kani ja 274 koiraa.

Useat ihmiset, joille ehdotetaan lemmikin siruttamista, ovat kuitenkin edelleen epäileväisiä ja vetoavat kieltäytyessään lemmikin karkailemattomuuteen. Turvasiru voikin tulla tarpeelliseksi myös muissa tilanteissa, kuten varkaustapauksissa.

– Turvasirusta ei ole mitään haittaa. Myös eläimen potilasrekisterin voi yhdistää siruun, kertoo SEY Raahen sihteeri Elle-Maarit Ylilokka.

Kesä on kuitenkin löytöeläinkodin kiireisintä aikaa ja tälläkin hetkellä löytöeläinkodilla on huostassa noin 30 kissaa. Turvasirun avulla löytöeläinkoti välttyy turhilta kuluilta.

– Sirutuksesta on todella paljon apua. Kissat saattavat liikkua karatessaan pitkiä matkoja, kertoo löytöeläinkodin vastuuhenkilö Heli Kari.

– Sirun myötä saamme nopeasti yhteyden oikeaan omistajaan.

Edelleen hyvin harvalla kadonneista kissoista on siru ja Raahen pieneläinklinikka siruttaakin lemmikkejä ilmaiseksi.

Lähde: Eläinsuojeluyhdistys ry