Tuhkala kut­sut­tiin Bra­si­liaan le­vyt­tä­mään

Musiikkisuvun kasvatti Tommi Tuhkala löysi itsensä lokakuussa levyttämässä Sao Paolossa Outlaw-yhtyeen kanssa. Euroopan kiertue on vuoden kuluttua.

-
Kuva: Raili Viirret

Ilman Internetiä ja Youtube-kanavaa raahelainen Tommi Tuhkala, 21, saattaisi vieläkin harjoitella yksikseen ja paikallisten bändien kanssa. Youtubeen TuhkisDrums-kanavalle tehdyt videot ovat kuitenkin tuoneet hänelle valtavasti seuraajia. Katselukertojen määrä nousee yli 316 000.

Heidän joukossaan olivat myös brasilialaisen Outlaw-yhtyeen jäsenet, jotka ottivat yhteyttä ja pyysivät Tuhkalaa rumpalikseen tulevalle levylle.

Niinpä hän lensi lokakuussa Sao Pauloon levyttämään ja soitti myös yhdellä keikalla. Euroopan kiertueen black metal-bändi aikoo tehdä ensi syksynä.

Myös ruotsalainen bändi, Kvaen, kiinnostui Tuhkalan taidoista. Heidän rumpalinsa oli telonut kätensä, ja niin Tuhkalaa pyydettiin pikapikaa harjoittelemaan bändin biisejä, jotta he saivat levyn valmiiksi. Nämä nauhat tehdään Raahen Musiikissa Juho Ilkon avustuksella.

Tommi Tuhkala kertoo saaneensa ensimmäiset rummut jo 8-vuotiaana. 10-vuotiaana, perheen muutettua Pattijoelle, hän aloitti musiikinopiskelun Raahen Musiikkiopistossa. Opettajista hän mainitsee Tuomo Oravakankaan, Janne Kesäniemen ja Tomi Luimulan. Oppia hän on saanut myös Nightwish-rumpali Kai Hahdolta ja Finntroll-yhtyeen Heikki Saarelta. Myös Patrik Fält ja Ukri Suvilehto ovat häneen vaikuttaneita rumpaleita.

– Kun sain ensimmäiset rummut, se oli menoa, hän sanoo.

– Lukion käymisestäkään ei tullut mitään, kun suuntasin aina treenikämpälle, enkä kouluun, hän naurahtaa.

Nykyisin hän työskentelee kiinteistönhoitajana, mutta musiikki, lähinnä raskas heavy metal, on enemmän kuin puoli elämää.

Hän soittaa oululaisissa Spell Of Torment´ssa synkkää blackened death metalia sekä doom metal-bändissä nimeltä The Chost I´ve become.

– Mutta soitan ihan mitä vaan, jazzia, rockia ja vaikka suomalaista tanssimusiikkia, jos tarvitaan, hän lisää.

Youtube-videoiden teossa häntä auttaa paras kaveri, Miika Kivimäki, joka vastaa kuvaamisesta, valoista, ja miksaamisesta.

– Ilman Miikaa en olisi Brasiliaankaan päässyt, hän kiittää.

Myös vanhemmat ovat olleet tärkeä tuki. Musiikin päälle on suvussa aina ymmärretty ja harrastamiseen panostettu.

Suomi ja muutkin Pohjoismaat ovat tunnettuja siitä, että täällä digataan ja osataan soittaa metallia. Viestejä ja yhteydenottoja videoiden takia tulee päivittäin.

– Kaipa suomalaisuus tuo uskottavuutta niissä piireissä.  Siinä se vapaa-aika sitten meneekin, kun niitä viestejä lukee.

Tommi Tuhkala, rumpali,
Tommi Tuhkala, rumpali,
Kuva: Raili Viirret

Ensi vuoden Outlaw-kiertuetta Tuhkala odottaa innolla.

– Ehkä pääsen sitten todella kokemaan mitä bändin kanssa kiertäminen tarkoittaa. Ei kuitenkaan varmasti tule olemaan helppoa ensikertalaiselle, hän miettii.

Rumpujen soittaminen on kovaa työtä, ainakin kun genre on heavy metal.

– Kolmen minuutin jälkeen on hiki päässä, Tuhkala tunnustaa.

Kyse ei ole halvasta lajista, koska rummuissa on niin paljon kuluvia ja särkyviä osia. Palikat katkeilevat ja pellit särkyvät, kalvoja menee tasaiseen tahtiin.

Hän toivoo olevansa rummuissa vielä kymmenen vuoden kuluttakin ja löytävänsä itsensä joskus suurilta lavoilta ison yleisömeren edessä.

Rumpalin roolista hän tykkää.

– En ole yhtyeen keulakuva, mutta tärkeä kuitenkin. Rumpalihan johtaa koko orkesteria.

Fakta

Tommi Tuhkala on pian 22-vuotias pattijokinen rumpali

Vanhemmat: Sari ja Kari-Pekka Tuhkala.

Kari-Pekka Tuhkala on entinen ammattimuusikko ja suvusta löytyy lukuisia muita ammattimuusikoita.

Myös perheen muut lapset ovat musikaalisia.

Parisuhteessa.

Asuu Pattijoella.

Youtube-kanava: TuhkisDrums, yli 316 000 näyttökertaa.