Tun­nel­mia Py­hä­joen ko­ti­seu­tu­mu­seon Pe­rin­ne­päi­vil­tä

Annalan kotiseutumuseolla Pyhäjoella vietettiin kesäistä Perinnepäivää.

Päivi Pyhäluodolla on 15-vuoden kokemus punamultamaalin keittämisestä.  Janne ja Virpi Jauhiainen arvostavat suomalaista käsityötä. Virpi löysi Perinnepäiviltä itselleen tuohilaukun. Porista kotoisin olevat Jari ja Helena Pudas poikkesivat Annalan Perinnepäivillä Yppärin kesämökiltään. Mukaan heillekin oli tarttunut kaksi tuohikoria. Joensuusta isovanhemmillaan Pyhäjoella vierailulla oleva Venla Toppari oli saanut juuri valmiiksi 4H:n pisteellä rakentamansa käpyhevosen. Museon Kalakämpän teevikatto rakentui Mikko Kettukankaan ja Timo Räisäsen pitämän asennusnäytöksen aikana. Teevit eroavat päreistä, sillä höylän sijaan ne valmistetaan sahaten. Heart Cafe -kahvilan Laura ja Peppi Impola. Anniina Hämäläinen ja hänen itse suunnittelemansa Unicorn Cat -tarjotin. Kissatarjotinta oli myynnissä Kuvanaisten kojulla. Netta Murtoperän Sissi-aasi sai nauttia päivän aikana monista rapsutuksista.
Päivi Pyhäluodolla on 15-vuoden kokemus punamultamaalin keittämisestä.
Päivi Pyhäluodolla on 15-vuoden kokemus punamultamaalin keittämisestä.

Harvinaista nähtävää ja koettavaa riitti ja paikalle kerääntyi paljon lähikuntien väkeä ihastelemaan vanhan museon aarteita. Tapahtumassa oli mahdollisuus tutustua vanhoihin taitoihin, esimerkiksi teevikaton valmistukseen tai punamultamaalin keittoon.

Pyhäjoen Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Pyhäluoto oli laittanut maalipadan tulille jo kahdeksalta aamulla. Padassa keittyi myytäväksi perinteikästä punamultamaalia, jonka tuoksu muistutti herkullista ruispuuroa. Padassa oli vettä, rautavihtrilliä, ruisjauhoja ja viimeisenä sekaan oli lisätty itse punamulta.

– Mitä kauemmin maalia keittää, sitä kestävempää siitä tulee. Vähintään viisi tuntia on sopiva, kertoo tuhansia litroja maalia keittänyt Pyhäluoto.

Raahelaiset Janne ja Virpi Jauhiainen tulivat Annalan kotiseutumuseoon vierailulle, eivätkä tienneet meneillään olevasta tapahtumasta. Harrastuksekseen kotiseutumuseoita kiertävät Jauhiaiset arvostavat suomalaista käsityötä ja Virpi hankkikin itselleen Perinnepäiviltä uuden käsintehdyn tuohilaukun.

Laura ja Peppi Impola olivat tulleet Perinnepäiville myymään vohveleita ja pehmistä. Tyttöjen aikeena on kierrellä kesän aikana muissakin tapahtumissa ja ainakin Perinnepäivillä kauppa kävi hyvin.

Lisää Annalan perinnepäivän tunnelmia ja tarinoita maanantain Raahen Seudussa.