Tuo­re­yrt­ti antaa makua, väriä ja tuoksua

Yrteistä saa nopeasti sävyä ruokaan. Yrtti-aapinen kertoo, mitkä maut sopivat yhteen.

Ylijäämäyrtit voi surauttaa öljyn, suolan ja pippurin kanssa yrttiöljyksi. Se sopii salaatinkastikkeeksi, antamaan väriä riisiin tai perunamuusiin tai mausteeksi kuullotetuille kasviksille.
Ylijäämäyrtit voi surauttaa öljyn, suolan ja pippurin kanssa yrttiöljyksi. Se sopii salaatinkastikkeeksi, antamaan väriä riisiin tai perunamuusiin tai mausteeksi kuullotetuille kasviksille.

Tuoreyrttien avulla ruoka tuoksuu ja maistuu. Kasvikset kultaa kirveli tai rakuuna ja jälkiruoat basilika tai raikas sitruunamelissa.

Hienovaraisuus kuuluu yrttimaustajan perushyveisiin, koska yrtit ovat aromaattisia rohdoskasveja. Rotevia yrttejä voi hauduttaa ruoassa pitkäänkin, mutta hentoja kannattaa lisätä vasta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa.

Osa yrteistä on hyvä silputa ruokaan aivan lopuksi, jotta ruokailija saa nauttia yrteistä vapautuvista eteerisistä öljyistä.

Yleensä samaan ruokalajiin riittää yksi tai kaksi tuoretta yrttiä. Tukimakuna toimii hyvin persilja ja sitä kannattaakin suosia tasapainottamaan toista, ehkä voimakkaanmakuista yrttiä. Myös sipulit tarjoavat yrttiaromeille hyvän taustan.

Annostelussa on hyvä muistaa, että teelusikallinen kuivayrttiä vastaa yhdestä kolmeen ruokalusikallista tuoretta yrttiä.

Yrttiaapinen auttaa yhdistelemään yrtit pääruoka-aineisiin.

Basilika: Välimeren keittiö, salaatit, tomaatti, sipuli, munakoiso, vaalea liha, kala, juustot, öljy, pasta, pesto.

Kanelibasilika: jauheliha-, kasvis- ja vokkiruoat, curryt, omena, raparperi, salaatit.

Kirveli: kasvisruoat, sienet, peruna, kala, broileri, levitteet, munakas.

Korianteri: intialainen, thai- ja meksikolainen keittiö, kana, lammas, kala, kastikkeet, porkkana, jogurtti, tahnat, tomaatti, sitrukset.

Kynteli: korvaa suolaa ja pippuria; kasvisruoat, kaali, papu, broileri.

Lipstikka: korvaa liemikuution; keitot, liemet, pataruoat, kastikkeet.

Meirami: maksa-, kaali- ja makkararuoat, hernekeitto, sieni- ja papuruoat.

Minttu: jälkiruoat, lammas, kana, jogurtti, lihapadat, kala, salaatit, suklaa.

Oregano: Välimeren keittiö, pizza, pasta, tomaatti, grillattu liha, öljy, lammas.

Persilja: keitot, padat, liemet, salaatit, liha- ja kasvisruoat, voileivät.

Rakuuna: kala, kana, porkkana, kastikkeet, sienet, kasvikset, muna, maustevoi, viinietikka, salaatit, pinaatti, parsa.

Rosmariini: padat, lammas, riista, liha, kala, peruna, uunijuurekset, hedelmät.

Salvia: kala- ja liharuoat, pasta, tomaatti, kastikkeet, levitteet, munaruoat.

Sitruunamelissa: salaatit, jälkiruoat, kala, leivonta, tee, vesi.

Tilli: perunat, uudet perunat, kala, äyriäiset, kalan kastikkeet, tilliliha.

Timjami: keitot, lihapadat, kasvisruoat, punajuuri, peruna, riista, uuniruoat.