Tut­kit­tu: 39 pro­sent­tia suo­ma­lai­sis­ta arvioi il­mas­ton­muu­tos­kes­kus­te­lun olevan vou­ho­tus­ta

Suomalaisista puolet pitää Suomessa käytyä ilmastokeskustelua tarpeellisena herättelynä pikaisiin toimiin. Tämä käy ilmi KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksesta, joka julkistettiin tänään lauantaina.

Kaksi viidestä (39 prosenttia) arvioi ilmastonmuutoskeskustelun olevan tarpeetonta vouhotusta ja hysteriaa ilman realismia.

Tutkimuksen mukaan enemmistö korkeasti koulutetuista (64 prosenttia), ylemmistä toimihenkilöistä (60 prosenttia), opiskelijoista (60 prosenttia) ja pääkaupunkiseudulla asuvista (63 prosenttia) uskoo ilmastokeskustelun olevan tarpeellista herättelyä.

Yrittäjien (67 prosenttia), SAK:n jäsenten (56 prosenttia) ja maaseudulla asuvien (60 prosenttia) enemmistön mielestä kyse on vouhotuksesta.

Ikäryhmittäin tarkastellen kriittisimpiä keskusteluun ovat 41–60-vuotiaat, joista puolet näkevät julkisen keskustelun vouhotuksena ja hysteriana. Sen sijaan enemmistö alle 30-vuotiaista ja yli 60-vuotiasta pitää keskustelua tarpeellisena.

Puoluekannan mukaiset erot ovat tuntuvia. Selvä enemmistö vihreiden (92 prosenttia), vasemmistoliiton (78 prosenttia) ja SDP:n (68 prosenttia), kannattajista pitää ilmastokeskustelua tarpeellisena.

Valtaosa perussuomalaisten tukijoista (80 prosenttia) ilmoittaa keskustelun olevan vouhotusta.

Myös keskustan kannattajista puolet (50 prosenttia) asettuu samalla kannalle. Kokoomuksen ja muiden puolueiden tukijoista lähes joka toinen katsoo keskustelun tarpeelliseksi (45–44 prosenttia) ja samansuuruinen joukko (43–45 prosenttia) tarpeettomaksi.

KAKS – Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksen toteutti Kantar TNS Oy.

Tutkimusaineisto on koottu Gallup Kanavalla 7.–13. kesäkuuta. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 003.

Vastaajat edustavat maamme 18–79 vuotta täyttänyttä väestöä Ahvenanmaata lukuun ottamatta.

Tutkimuksen tulosten virhemarginaali on suurimmillaan vajaat kolme prosenttiyksikköä suuntaansa.