Tuuli vei Raahe Fes­ti­va­lin jää­hal­liin

Jussi Isokoski päätti viedä tapahtuman turvallisuussyistä sisätiloihin.

Jussi Isokoski luottaa jäähalliin festivaaliympäristönä. Puitteet mahdollistavat varsinkin teknisesti hienon kokonaisuuden.
Jussi Isokoski luottaa jäähalliin festivaaliympäristönä. Puitteet mahdollistavat varsinkin teknisesti hienon kokonaisuuden.
Kuva: Vesa Joensuu

Erikoiset sääilmiöt saivat tapahtumatuottaja Jussi Isokosken tekemään päätöksen siirtää Raahe Festival rantapuistosta Raahen jäähalliin.

Isokoski sai varmuuden tapahtuman siirtämisestä rannasta sisätiloihin tällä viikolla.

Sääriskin poistuminen helpottaa festivaalin järjestämistä olennaisesti ja hyvät kokemukset jäähallitapahtumista muualla maakunnassa antavat uskoa.

Ranta on Isokosken mielestä erittäin hieno paikka järjestää tapahtuma, mutta kaksi viime vuotta on taisteltu vakavien sääilmiöiden kanssa.

– Hajonneiden telttojen, aitojen ja vaaratilanteiden määrä on niin raju, että muutos piti tehdä. Raahen ranta on sellainen, että kun oikein tymäkkä tuuli iskee, seuraukset ovat arvaamattomat. Olin paikalla kun Samuli Putron keikka loppui syöksyvirtaukseen, Isokoski sanoo.

Viime vuonna oli hyvin lähellä, ettei festivaalia peruttu perjantaina.

Kovassa tuulessa aitojen ja kevyempien telttojen rakenteet antoivat periksi. Lavat ja iso teltta kestivät puhurin.

– Itselläni meni yksi aidan kappale sormesta läpi kun menin ottamaan niitä vastaan. Tilanne pelastui sillä, että ihmiset tulivat hätiin ja saatiin tuulensuojaa rekoista ynnä muuta, mutta tilanne oli hurja.

Sulatossa ei tilannetta pystytty pelastamaan, vaan päätös tapahtuman perumisesta tehtiin Raahen kaupungin nuorisotoimen kanssa.

– Se tehtiin oikeaan aikaan. Puoli tuntia tapahtuman keskeyttämisen jälkeen aika painava metallirakenteinen teltta laskeutui nuorten toimitsijoiden alueelle. Onneksi siellä ei ollut enää ketään.

Kesät ovat menneet kummallisiksi, Isokoski toteaa.

Viime kesänä tapahtumat Etelä-Suomesta Inariin ja Norjan Kautokeinoon taistelivat tuulta vastaan.

– Minusta on tullut varovainen, kun olen nähnyt mitä tuuli saa aikaan. Nyt kun olen sekä järjestäjänä että tekniikan toimittajana, toivon, että raahelaiset ymmärtävät, että en halua kenellekään sattuvan jotakin. Rahalliset menetykset eivät ole mitään henkilövahinkoihin verrattuna. Turvallisuuden on oltava ykkönen.

Jäähalli ei välttämättä ole pysyvä ratkaisu, mutta Isokoski haluaa katsoa ainakin pari vuotta miten festivaali alkaa toimia sisätiloissa.

Isokoskella on hyviä kokemuksia jäähallitapahtumista muun muassa Nivalasta ja Ylivieskasta.

– Saamme valaistua artistien esitykset tosi näyttävästi. Lämpötilakin pysyy vakaana. Rantaan kun tullaan alkuillasta minihameissa, voi puolen yön jälkeen mittari pudota kuuteen asteeseen.

Liikenneyhteydet jäähalliin ovat hyvät ja paikoitustilaa paljon. Myös vessakäynnit muuttuvat mukavammiksi, koska valmiita vessoja on paljon.

Koko jäähallialue on anniskelualuetta ja K-18-ikärajan puitteissa ihmisiä otetaan sisään. Tupakointialue on jäähallin ulkopuolella, mutta jokaisella festivaalilla tupakointi pyritään rajaamaan omalle alueelleen.

– Yleisöä mahtuu sisään noin 1500 iltaa kohti. Se on hyvä määrä, mutta kehotan hankkimaan liput etukäteen.

Jonkin verran lisätyötä tulee lavankasaamisesta, mutta Isokoski pitää kokonaisuutta silti nykyiseen nähden jonkin verran kevyempänä.

– Turvassa oleminen on se pointti. Uskon, että jäähalli tulee hyvin palvelemaan.

Fakta

Raahe Festival

Järjestetään Raahen jäähallissa 28.–29.6.2019.

Perjantain teemana on biletys ja discoilu. Illan aloittaa bilekansan suosikki ja reippaasti striimattu kaksikko Pasi ja Anssi.

Heidän jälkeensä iltaa rytmittää Solid Base, ruotsalainen eurodancemusiikkia esittävä yhtye, joka menestyi 90-luvun loppupuoliskolla melko hyvin ympäri Pohjois-Eurooppaa.

Perjantai-illan päättää Teflon Brothers, jossa mukana kuusi Emma-patsasta kahminut Pyhimys.

Lauantaina illan aloittaa oululainen, suomenkielistä pop- ja rockmusiikkia esittävä viitisen vuotta vanha yhtye. Yhtyeen keulahahmo ja säveltäjä on laulaja-kitaristi Lauri Tuohimaa, joka on tuttu muun muassa raahelaisesta Charon-yhtyeestä.

Iltaa jatkaa pitkän linjan viihdetaiteilija Laura Voutilainen, jonka ensimmäisestä levystä tulee tänä vuonna kuluneeksi 25 vuotta.

Festivaalin päättää Anssi Kela, jonka ura jatkaa nousujohteisena vuodesta toiseen.

Tapahtuman ikäraja on K18.