Tynk­ky­sen net­ti­päi­vi­tys louk­ka­si Iso­kos­kea: Onko kunniaa lou­kat­tu – poliisi tutkii

– Nettikäyttäytymisellä täytyy olla joku raja. Tämä oli mielestäni poikkeuksellisen törkeä, ajattelematon ja poikkeuksellisen inhottava teko, Jussi Isokoski sanoo.
– Nettikäyttäytymisellä täytyy olla joku raja. Tämä oli mielestäni poikkeuksellisen törkeä, ajattelematon ja poikkeuksellisen inhottava teko, Jussi Isokoski sanoo.
Kuva: VESA JOENSUU

Raahelainen yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Jussi Isokoski on tehnyt rikosilmoituksen oululaisen kaupunginvaltuutettu Sebastian Tynkkysen tekemästä nettijulkaisusta.

Tiistaina Jussi Isokosken puhelimeen alkoi tulla kummallisia viestejä. Tuttavat sieltä ja täältä kertoivat Isokosken esiintyvän todella huonossa asiayhteydessä Oulun Perussuomalaisten puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen nettiblogissaan julkaisemassa valokuvassa.

– Sitten sain kuvakaappauksen. Olen kuvassa miksaamassa eli töissä työpisteellä ja TuupaRecordsin työntekijä Kristian Harju on siinä tekemässä valoja. Olemme Oulussa kehitysvammaisille ja liikuntarajoitteisille suunnatussa Tahkokankaan järjestämässä hyvän mielen kesätapahtumassa. Kuvan kolmas henkilö on Oulun lapsiraiskaaja, Isokoski kertoo.

Tynkkynen ei kuvaa jakaessaan kertonut keitä kuvan henkilöt ovat vaan kuka tahansa näistä kolmesta saattoi olla kyseinen poliisin etsimä henkilö. Isokoski suuttui, koska kuvan julkaisussa ei oltu toimittu hyvien tapojen mukaisesti eli sumennettu sivullisia tai erikseen osoitettu epäiltyä.

– Epäilty olisi kuvan mukaan voinut olla kuka tahansa meistä kolmesta.

Ensimmäiseksi Isokoski soitti poliisille, joka neuvoi tekemään rikosilmoituksen. Näin tapahtui ja poliisi tutkii nyt asiaa.

Sitten hän soitti Tynkkyselle ja huomautti, että tällaisissa asiayhteyksissä täytyy toimia äärimmäisen hienovaraisesti.

– Hän ei osannut sanoa miksi hän oli julkaissut juuri sen kuvan kaikista monista kuvista ja pyyteli kovasti anteeksi ja myönsi olleensa epäasiallinen. Itselläni on kolme lasta ja kolme yritystä ja olen kunnallispolitiikassa. Kysyin mitä sinä ajattelisit jos sinusta olisi kuva vastaavassa yhteydessä.

Isokosken tapahtumatekniikkayritys TuupaRecords on aktiivinen toimija sosiaalisessa mediassa. Sekä yrityksellä että Isokoskella on paljon seuraajia ja kuvapäivityksiä lähtee joskus useita päivässä. Koskaan ei silti ole sattunut mitään tällaista.

Tynkkynen kommentoi tapahtunutta omasta puolestaan näin:

– Blogi lapsen raiskauksesta epäillystä irakilaismiehestä julkisine Instagram-gallerioineen ei hyvällä mielikuvituksellakaan ole kunnianloukkaus ketään kohtaan, joka epäillyn kanssa johonkin yhteiskuvaan on sattunut. Sumensin julkaisun jälkeen keskustalaisen valtuutetun gallerian ainoasta kuvasta, jossa hän sattuu olemaan, mutta samana päivänä hän meni julkaisemaan pelkästään kyseisen kuvan sumentamatta itseään tai työntekijäänsä epäillyn vierestä. Eli hän teki itse saman teon, josta nyt syyttää minua. Blogi lapsen raiskauksesta epäillystä irakilaismiehestä julkisine Instagram-gallerioineen ei hyvällä mielikuvituksellakaan ole kunnianloukkaus ketään kohtaan, joka epäillyn kanssa johonkin yhteiskuvaan on sattunut. Sumensin julkaisun jälkeen keskustalaisen valtuutetun gallerian ainoasta kuvasta, jossa hän sattuu olemaan, mutta samana päivänä hän meni julkaisemaan pelkästään kyseisen kuvan sumentamatta itseään tai työntekijäänsä epäillyn vierestä. Eli hän teki itse saman teon, josta nyt syyttää minua. Jos täytyy, voin mennä samat asiat tuomarille kertomaan ja juttu raukeaa siihen hetkeen. Nyt kuitenkin jatkan taistelua sen eteen, että nämä seksuaalirikosilmiöt saadaan paljastettua, poliittiset päätökset tehtyä ja lapsille taattua turvallisempi tulevaisuus, Tynkkynen sanoo.

Jussi Isokoski myöntää julkaisseensa omalla Facebook-seinällään tiistaina samansa kuvakaappauksen. Saman kuvan hän toimitti myös poliisille.

Hän toteaa, että asiaan oli pakko reagoida ja antaa kuvan kera varoittava esimerkki, että näin ei toimita.

– On oikein, että rikoksentekijän kasvot tulevat julki ja saanhan minä itsestäni otetun kuvan julkaista. Samassa yhteydessä selitin mistä on kysymys. Koin että kuvalla ja tekstillä oli hyvä oikaista tämä asia. Poistin kuvan, mutta jätin tekstipäivityksen, Isokoski sanoo.