Työ­voit­to ja täys­tyr­mäys

Ruukkilaislähtöinen <span class="type--person">Katri Mäkinen</span> otti toisen Tanssii Tähtien Kanssa -voiton.

Nyrkkeilijä Edis Tatlista sukeutui Katri Mäkisen opissa tanssija. Välillä Katristakin tuntui, että parina on oikea tanssipari eikä kokematon oppilas.
Nyrkkeilijä Edis Tatlista sukeutui Katri Mäkisen opissa tanssija. Välillä Katristakin tuntui, että parina on oikea tanssipari eikä kokematon oppilas.

Sunnuntaina 1,2 miljoonaa suomalaista jännitti Tanssii Tähtien Kanssa -kotikatsomoissa kumpi voittaa – näyttelijä Hannes Suominen vai nyrkkeilijä Edis Tatli.

Rytmikone-Suominen sai taipua fysiikaltaan taitavan Tatlin edessä. Tatlin ja opettajansa Katri Mäkisen upea vapaanumero Smooth Criminal tuntui sinetöivän voiton täydellisenä suorituksena. Näin Katrista tuli ainoa naispuolinen TTK-opettaja, joka on voittanut kilpailun kaksi kertaa.

Kotoaan Helsingistä tavoitettu Katri huokaisee viettävänsä ensimmäistä vapaapäivää kesän jälkeen. Takana on 14 viikon treeniputki.

– Tanssii Tähtien Kanssa on rankka juttu, eikä voitto tule helpolla. Toisaalta taas formaatti on valtavan hieno ja siinä pääsee koreografina tuomaan omaa osaamistaan esille. Siinä mielessä voitto nostaa profiiliani ja tekee minua hienosti tunnetuksi koreografina, opettajana ja tanssijana, Katri pohtii.

Pääpaino ohjelmassa ovat tähdet. Katri sai oppilaakseen nyrkkeilijän, joka ei ollut koskaan ottanut yhtään tanssiaskelta.

– Ensimmäistä kertaa parini oli urheilija ja se jo teki tästä kaudesta erityisen. Ediksellä oli EM-ottelu alla ja sen jälkeen piti vähän kelailla mihin on tullut lähdettyä. Emme tunteneet toisiamme ennestään, joten pari viikkoa meni tutustumiseen ja puhumiseen siitä, mitä tässä ollaan tekemässä. Se oli tarpeellista ja meistä tuli tosi hyvät kaverit.

Huippu-urheilijana Edis Tatlilla oli sekä turnauskestävyyttä että voitontahtoa.

Oman kehon tuntemus ja monitahoinen motoriikka olivat nyrkkeilijän etuja. Tanssinumeroissa nähdyt näyttävät voltit ja hypyt olivat hänen ennestään oppimiaan asioita.

Musiikki olikin sitten kokonaan toinen juttu.

– Piti miettiä miten saadaan liikkeet ja kuviot istutettua kappaleisiin. Koska koreografiat olivat haastavia kenen tahansa kropalle, häntä uuvutti välillä se, että vuosiin ei ollut tarvinnut oppia mitään uutta. Nyt piti oppia muistamaan, laskemaan ja aivot kävivät koko ajan täysillä. Se väsytti häntä.

Televisiokatsojille ei myöskään välittynyt, että Edis oli aika kova jännittäjä.

– Hänhän ei ollut omalla maaperällään, mikä lisäsi sitä, että hän ei halunnut epäonnistua.

Hannes Suomisen noustua koko kansan suosikiksi, ei oma voittaminen tuntunut edes mahdolliselta.

– Kun finaalin tanssit oli esitetty, olimme tosi tyytyväisiä. Vaikka olisimme hävinneet, olisimme tunteneet tehneemme parhaamme.

Opettajakin oppii opettaessaan. Edis Tatli opetti Katri Mäkiselle asenteen merkityksen.

– Kun oikein kovasti haluaa jotakin ja päättää ja tekee kaikkensa sen eteen, varmasti myös saavuttaa sen. Todistin sen monta kertaa. Kun Edis halusi tosissaan oppia, ei oppimisessa ollut mitään rajaa. Huonona päivänä ei mikään mennyt perille. Asenne siis ratkaisee. Itse yritän suhtautua nyt asiaan kuin asiaan lähtökohtaisesti positiivisesti, oli se mitä tahansa.

Nyt Katri pääsee taas ottamaan oman tanssijuutensa hyllyltä.

– Olen illalla menossa jazz-tunneille. Treenaan aktiivisesti ja saan hirveästi inspiraatiota muista lajeista. Pitää olla kunnon työkalupakki, että on mistä yhdistellä.

Tanssija ja tanssinopettaja Katri Mäkinen syntyi Eestissä 1986.

Hän aloitti kilpatanssin 7-vuotiaana ja on Raahen Rytmikkäiden kasvatti.

Katri on voittanut latinalaistansseista viisi SM-kultaa ja edustanut Suomea arvokisoissa ympäri maailmaa.

Katri on nähty opettajana ja tanssijana Tanssii Tähtien Kanssa -viihdeohjelmassa neljänä kautena, voitti kisan edellisen kerran laulaja Pete Parkkosen kanssa.

Tanssii Show & Diner -kabaree-henkisessä esityksessä Virgin Oilissa Helsingissä joulukuun puoliväliin asti.