Unicef mukaan "Kympin to­dis­tuk­seen"

Raahelainen luokanopettaja Anna Karjula ja Unicef kehittivät yhdessä todistuksen, jossa on pelkkiä kymppejä.

Idea perustuu Karjulan kehittämään "Kympin todistukseen", jossa oppilas saa tunnustusta esimerkiksi ihmisarvosta ja persoonallisuudestaan. Numerollisen koulumenestyksen rinnalla on Karjulan mukaan hyvä olla todistus, joka vie huomiota jokaiseen lapseen tärkeänä ja täydellisenä ihmisenä omana itsenään.

– Opettajana minulla oli koko ajan tunne, että neljästä kymppiin asteikko on ristiriidassa käytännön kanssa. Numeroarviointi painottaa pitkälti vain akateemisia taitoja, eikä huomioi muita taitoja ihmisenä. Pieni lapsi ei välttämättä ymmärrä, että alempi numero ei arvostele hänen ihmisyyttään tai persoonaa, Karjula kertoo.

Karjulan mielestä koulujen numeroasteikko on iskostettu meihin kaikkiin niin syvälle, että ihmiset saattavat mieltää sen menetelmäksi paremmuusjärjestyksestä. Näin ei tulisi olla.

– Fakta on, että ihminen on yhtä tärkeä kuin muutkin riippumatta ulkoisista mittareista. Kaikki ihmiset ovat yhtälailla täyden rakkauden arvoisia.

Kympin todistuksesta on innostuttu kouluissa ympäri Suomea. Karjula otti yhteyttä Unicefiin, joka koki todistuksen heti omakseen.

Tänä vuonna vietetään YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen 30-vuotisjuhlavuotta, ja todistus sopii teemaan erinomaisesti. Unicef muokkasi Kympin todistuksen lapsen oikeuksiin perustuvaksi.

– He lähettävät kaikille Suomen rehtoreille viestin Kympin todistuksesta. Riippuu tietenkin koulusta, mutta tänä keväänä moni lapsi tulee saamaan Kympin todistuksen, joka on ladattavissa netistä, Unicefin sivuilta, Karjula toteaa.

Kympin todistuksessa on kymmenen kohtaa, josta oppilasta arvioidaan.

– Ainakin omat oppilaani ovat ottaneet ajatuksen Kympin todistuksesta vastaan silmät loistaen.

Karjula katselee Kympin todistuksen saamaa yllätyssuosiota jo nyt hieman sivusta.

– On hienoa seurata miten Unicef tekee asian puolesta työtä. Olen myös kuullut, että ilmiö ei rajoitu pelkästään lapsiin ja kouluihin. Esimerkiksi terapeutit ovat antaneet asiakkailleen Kympin todistuksia.