Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Ur­baa­ne­ja rytmejä Pekan Pi­miöil­le

Tuttu mies Raahen musiikkipiireistä palaa kaupunkiin uuden kokoonpanon kanssa.

Petri Sämpi palaa kotikonnuilleen ja tuo mukanaan Hellä Hermanni ja Kylmät Väreet -yhtyeen, jonka kanssa hän esiintyy Pekan Pimiöillä.
Petri Sämpi palaa kotikonnuilleen ja tuo mukanaan Hellä Hermanni ja Kylmät Väreet -yhtyeen, jonka kanssa hän esiintyy Pekan Pimiöillä.

Raahelaislähtöinen rumpali ja lyömäsoittaja Petri Sämpi muistaa ensimmäisen oman livekeikkansa Raahen kirjastolla taiteiden yössä.

–Jännitti niin paljon, että meinasin oksentaa ennen lavalle menoa, Sämpi muistelee.

Hän kertoo, että se oli yksi niistä hetkistä, jotka johtivat hänet muusikon uralle. Raahesta löytyykin musiikkimuistoja. Musiikkipiirit olivat hänen mukaansa hyvin aktiivisia hänen teini-iässään.

Nuorisoa oli paljon, samaten yhtyeitä. Nuorisokeskus Paradisessa soitti paikallisia bändejä ja yleisöäkin oli. Raahesta lähteneet yhtyeet, kuten Charon, Stalker ja Zen Cafén innoittivat.

–Ne ovat tietynlaisia inspiraationlähteitä, jotka ovat näyttäneet, että musahommalla on mahdollista päästä jonnekin, Sämpi toteaa.

Sämpi sanoo, että hänen ikäluokastaan on monta rumpalia, jotka elättävät itsensä soittamalla ja opettamalla.

–Helsingissä me naureskellaan joskus, että vaikka Raahe on pieni paikka, niin sieltä on lähtöisin paljon kulttuurivaikuttajia ja muusikoita, hän hymähtää.

Sämpin musiikkiharrastus lähti liikkeelle armottomasta musiikinkuuntelusta. Metallican rumpali teki vaikutuksen: samanlaiset rummut täytyi saada.

–En sanonut vanhemmille mitään, kannoin vaan rummut sisään, hän naurahtaa.

Seminaarin yläasteella hän otti valinnaisaineeksi musiikin ja opiskeli soittamista itse VHS-kaseteilta.

–Soitto lähti punk-asenteella, eli kaikki opetellaan itse, Sämpi selventää.

Ensimmäiset varsinaiset rumputunnit hän sai lähdettyään parikymppisenä Oriveden kansanopiston musiikkilinjalle. Harjoitusta saatiin sitä ennen toisten nuorten kanssa soittamisesta.

Nykyään hän opettaa itse ja toimii päätoimisesti eritysmusiikkikoulu Resonaarissa.

Raahessa tulee vieläkin käytyä musiikkiasioissa. Paikallisista musiikkiympyröistä kehuja saa Rantajatsit ja Raahe City Funk Unit, jonka riveissä hänet on nähty tapahtumassa jo kolmena vuotena.

–Sitä täytyy hehkuttaa! Olemme päässeet joka vuosi soittamaan vierailijoiden kanssa. Se on ollut Raahessa sellainen musiikillinen kohokohta, hän kertoo.

Hän kertoo arvostavansa kaupungin jazztapahtumia ja ajattelevansa niiden rikastuttavan kaupungin musiikkikenttää.

Raahessa tulee käytyä myös aivan muista syistä: siellä on sukua ja kavereita. Isovanhempia käydään tapaamassa lasten kanssa.

–Eivät ne minua halua nähdä! Sämpi vitsailee.

Uusimpia projekteja, joissa Sämpi soittaa, on Hellä Hermanni & Kylmät Väreet -kokoonpano. Hän kuvailee yhtyeen musiikkia urbaaniksi folk-iskelmäksi, johon on yhdistelty monia rytmimusiikin tyylejä.

–Soitin keikalla Katajanokan vankilahotellilla, kun Jani Hermansson istui yleisössä ja näki minut. Menin tauolla häntä moikkaamaan, Sämpi kertoo siitä, kuinka alun alkaen päätyi yhtyeen riveihin soittamaan.

Hermansson yhtyeineen tarvitsivat lyömäsoittajaa puolen vuoden päästä, jolloin Sämpi soitti heidän kanssaan muutamia klubikeikkoja.

–Yhtäkkiä huomasin, että olin joka viikko treeneissä mukana, hän kertoo.

Ensimmäinen levy, Kesäyön asfaltti, tuli ulos viime marraskuun lopulla, jonka tiimoilta on keikkoja riittänyt. Yhtye soittaa Pekan pimiöillä Ruiskuhuoneella 2.9.

–Livenä on hauskaa, kun on seitsemän soittajaa. Siinä tapahtuu paljon, Sämpi lupailee.