Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Uu­dis­tu­nut Rau­ti­pe­rän alue hou­kut­te­lee hiih­tä­jiä - katso video

Pyhäjoen uusittu liikunta-alue palvelee useiden eri lajien harrastajia. Ensi kesänä avautuu muun muassa täyspitkä frisbeegolf-rata.

Eero Vehkala antaa liikunta-alueelle arvosanaksi 10+. Tälle talvelle kilometrejä on takana noin 800. Tiistaina mies oli ehtinyt jo kiertää liki 25 kilometriä, mutta vielä piti saada viisi kilometriä mittariin, jotta päivän tavoite täyttyy. Hän antaa erityisesti kehuja uudistuneelle latupohjalle. Mauri Pikkarainen kehuu uudistunutta Rautiperän aluetta mahtavaksi. –Ei parempaa voisi olla! Latumestari Risto Kittilä hiihtää talvessa yleensä noin pari tuhatta kilometriä. Antti Pakkanen kertoo, että latujen varsille on laitettu nyt myös englanninkielisiä opasteita, jotta ulkomaalaisetkin tietävät suunnan. Rautiperältä löytyy maastoa, jota voidaan hyödyntää monessa eri liikuntalajissa. Opasteita löytyy myös venäjäksi. Rautiperän avantouintipaikkaa on myös uudistettu. Sitä käyttää aktiivisesti muutaman kymmenen henkilön porukka.
Eero Vehkala antaa liikunta-alueelle arvosanaksi 10+. Tälle talvelle kilometrejä on takana noin 800. Tiistaina mies oli ehtinyt jo kiertää liki 25 kilometriä, mutta vielä piti saada viisi kilometriä mittariin, jotta päivän tavoite täyttyy. Hän antaa erityisesti kehuja uudistuneelle latupohjalle.
Eero Vehkala antaa liikunta-alueelle arvosanaksi 10+. Tälle talvelle kilometrejä on takana noin 800. Tiistaina mies oli ehtinyt jo kiertää liki 25 kilometriä, mutta vielä piti saada viisi kilometriä mittariin, jotta päivän tavoite täyttyy. Hän antaa erityisesti kehuja uudistuneelle latupohjalle.

Pyhäjoella sijaitsevan Rautiperän liikunta-alueen iso kunnostushanke alkaa olla loppusuoralla. Hiihtolatureitit ja avantouintipaikka saatiin valmiiksi jo tälle talvelle, mutta jotain pientä tehdään vielä tämän vuoden aikana.

Latumestarit Risto Kittilä ja Antti Pakkanen myhäilevät tyytyväisenä hulppeita liikuntapuitteita, jotka kuntaan nyt tulivat. Hanke on ollut suunnitteluasteella jo pitkään, mutta työt päästiin aloittamaan vasta vuonna 2016.

 

Liikunta-alueen kunnostushankkeen kokonaiskustannukset ovat noin 720 000 euroa. Siitä 30 prosenttia tuli ely-keskukselta. Se tarkoittaa, että kunnan panostus on ollut varsin merkittävä.

–Tästä on keskusteltu jo parinkymmenen vuoden ajan, mutta aiemmin ei ole löytynyt hankerahaa, Kittilä korostaa.

Hankkeen myötä Rautiperän liikunta-alueen hiihtolatujen reitit ovat muuttuneet ja latupohjat on laitettu paljon parempaan kuosiin. Nyt alla on sora- ja kivituhkapohja, joten ladut pysyvät paremmin kunnossa, vaikka lunta ei olisi paljoa.

Voisiko Rautiperällä järjestää tulevaisuudessa isoja hiihtokisoja?

–Järjestelyt onnistuisivat mainiosti, mutta maasto on suurempien kisojen esteenä. Mutta kansallisia ja piirikunnallisia kisoja voidaan järjestää. Samoin nuorten kisoja mille tasolle tahansa asti, Kittilä valottaa.

Huoltorakennus rakennetaan ensi kesänä. Samoin frisbeegolf-radan viimeistelytyöt ovat vielä kesken. Ensi kesänä Rautiperällä pääsee heittämään frisbeetä täyspitkällä 18 korin radalla.

–Siitä puolet tulee olemaan sopivia myös liikuntarajoitteisille. Sellaisia ei ole montaa Suomessa, ja ne muut ovat etelässä, Kittilä tietää.

Raahessa joissakin paikoissa latuverkostoa saa ajaa talvella fatbike-pyörillä. Rautiperällä se ei ole sallittua, mutta sen sijaan kesällä maastopyöräilijöille on tarjolla varsin messevät olosuhteet.

Lähes kaikki suunnitelmat liikunta-alueen hankkeessa toteutuivat, mutta yksi asia jäi vielä tulevaisuuteen.

–Olisimme halunneet tänne luontopolun, mutta maanomistaja ei antanut siihen lupaa.

Haastattelun aikana Kittilän puhelin soi. Soittaja on Pyhäjoen kunnanjohtaja Matti Soronen, joka pyytää sanomaan, että hän lupaa hiihtää vielä tänä talvena Rautiperällä 500 kilometriä.

–Ja sieltä lähti haaste Ari Nurkkalalle, Kittilä kertoo terveiset Raahen kaupunginjohtajalle.

–Onhan tässä vielä talvea jäljellä. Lähden mukaan. Toki varaan oikeuden hiihtää Raahen latuverkostolla, kovana urheilumiehenä tunnettu Nurkkala vastaa.