Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Uusia lauluja Suo­mel­le – Au­ni­mar­jut Kari sai teks­teil­leen kaksi uutta sä­vel­tä­jää

Aunimarjut Karin teksteihin sävellettyjä lauluja esitetään tänään Helsingissä. Sävellykset ovat mukana uudessa Unta uudesta päivästä -nuottikirjassa.
Aunimarjut Karin teksteihin sävellettyjä lauluja esitetään tänään Helsingissä. Sävellykset ovat mukana uudessa Unta uudesta päivästä -nuottikirjassa.

Raahelaisen runoilijan Aunimarjut Karin tekstejä on tänään lauantaina julkaistavassa Unta uudesta päivästä -nuottikirjassa.

–Tämä on hieno päätös Suomen juhlavuoden osalta minulle, hän sanoo.

Lauluja nuottikirjaan ovat säveltäneet Juha Lehmus, Kimmo Ruotsala, Pekka Koivisto ja Mikki Nuorivaara. Karin lisäksi laulujen teksejä on Katri Valalta, Saima Harmajalta, Edith Södergranilta ja Eino Leinolta.

Nuottikirja julkaistaan tänään Helsingissä Balderin salissa järjestettävässä konsertissa.

Konsertin ja kirjan on ideoinut Mervi Sipola-Maliniemi.

–Hän kysyi minulta, löytyisikö minulta tekstejä nuorille laulajille. Siinä sitten mietimme, minkälaisia sanojen pitäisi olla nuorten suuhun.

Kari on tehnyt kaikki mukana olevat tekstit tämän vuoden aikana. Loppujen lopuksi aiheetkin löytyivät helposti. Ikuiset aiheet, kuten rakkaus ja pettymys, toimivat kaikenikäisille.

Tässä projektissa Kari on tehnyt ensimmäistä kertaa yhteistyötä Juha Lehmuksen ja Kimmo Ruotsalan kanssa. Ruotsala on säveltänyt nuottikirjaan neljä ja Lehmus viisi Karin runoa. Lehmuksen kanssa hän on jatkanut yhteistyötä muidenkin laulujen kanssa, joita ei tällä kertaa esitetä.

Lehmus on säveltänyt nuorena miehenä paljon perinteiseen tyyliin. Kirjoista opeteltuna tulivat silloin tutuiksi sävellysten päämuodot, kuten sonaatti ja rondo. Vuonna 1989 Turun kaupunginteatterissa sai ensi-illan hänen kirjoittamansa ooppera Barbara von Thiesenhausen. Sen jälkeen hänellä alkoi 13 vuoden tauko sävellystyössä.

Lehmus on toiminut ammattimuusikkona 23 vuotta. Hän lauloi Suomen Kansallisoopperan kuorossa tenorina vuosina 1993–2016.

Kimmo Ruotsalan sävellystyylissä yhdistyvät monet eri musiikkigenret. Hänen sävellyksilleen ominaista ovat melodisuus, sovitukselliset oivallukset instrumenttien ja harmonian käytössä sekä kontrastit.

Ruotsala on säveltänyt lukuisten laulu- ja soitinkappaleiden lisäksi muun muassa satumusikaalin Lumivalko & Ruusunpunan ja musiikkia näytelmään Tangoon tarvitaan kaksi.

Ensimmäisen kerran Kari sai runoonsa sävelen vuonna 2000, kun Kaj Chydenius sävelsi hänen runonsa.

–Se oli ylläri. Nyt olen matkalla Helsinkiin. Siellä istuu kolme säveltäjää, jotka ovat säveltäneet mun runoja. On se hurjaa.

Säveltäjiltä hän sai palautetta, että hänen tekstejään on helppo säveltää. Hän oppi kirjoittamaan tiukasti mittaan Chydeniuksen opissa. Yhteistyö hänen kanssaan jatkuu edelleen. Säveltäjällä on Karin sanoja odottamassa säveltämistä.

Kari kiittelee Sipola-Maliniemeä hänen tekstiensä eteen tehdystä työstä.

–Mervi on ollut minulle henkinen mesenaatti. Hän on vienyt minun runojani uusille säveltäjille ja järjestänyt tilaisuuksia Hän on todella merkittävä henkilö minun taiteilijuudelleni.

Suomalaisten liedien ensiesityskonsertissa ja nuottikirjan julkaisussa laulavat mezzosopraano Outi Pekkarinen, tenori Akseli Ferrand, nuoret solistit Iiris Sydänmäki, Adeliina Maliniemi, Eevi Nieminen ja Alviina Maliniemi sekä Virtuksen laulusuzukiryhmä. Pianistina on Säde Erkkilä.

Konsertti ja nuottikirja ovat osa virallista Suomi 100 -juhlaohjelmistoa.