Vappu Kallio
Osuuskunta PPO:n tekemä hyvä tulos, osuuksien jatkuva arvonnousu ja korkeat osuuskorot houkuttelevat sijoittajia.
Kun ennen osuuskunnan suurimpia omistajia olivat kaupungit, kunnat ja seurakunnat, joilla ennen oli paljon puhelimia ja niiden myötä paljon osuuksia, keikkuvat kärkipäässä nyt suursijoittajat, jotka etsivät rahalleen hyvää tuottoa.
Monet Osuuskunta PPO:n jäsenet, jotka saivat Lakiasiaintoimisto Asiakasturvalta ostotarjouksen ostaa PPO:n osuuden 600 euron hintaan, ovat tarttuneet hanakasti tilaisuuteen.
Asiakasturva on onnistunut saamaan muutamassa viikossa 1 000 osuutta haltuunsa. Vaikka sillä vielä nyt on virallisesti 485 rekisteröityä osuutta, on siitä pian tulossa ylivoimaisesti suurin PPO:n omistaja.
PPO:n toimitusjohtaja Kati Peltomaa ei pidä pahana sitä, että osuuskunnan osuuksilla käydään kauppaa. Hän ei kuitenkaan pidä hyvänä ostotarjouksesta muodostuvaa mielikuvaa, että nyt tarjotaan parasta hintaa. Hänestä osuudesta tarjotaan alihintaa, sillä osuuksiensa myyjät tekevät muualla parempia kauppoja.
– Privanetin kauppapaikalla Internetissä on käyty kauppaa PPO:n osuuksilla säännöllisesti jo reilun 2 vuoden ajan. 10. huhtikuuta kauppa tehtiin hintaan 775 euroa per osuus, hän kertoo.
Myymällä osuutensa 600 eurolla osuuden haltija voi menettää juuri nyt siis periaatteessa 175 euroa eli noin 20 prosenttia myyntihinnasta.
Peltomaan mukaan alihintaan myynnillä on taloudellisesti erityisen suuri merkitys Raahen alueelle, joka lähes 5 500 jäsenen määrällä mitaten on suurin PPO:n omistajapaikkakunnista.
Kati Peltomaa kehottaa osuuskunnan jäseniä vertailemaan osuuksien hintoja ja harkitsemaan myyntipäätöstä huolellisesti.
Esimerkiksi myyntiajankohta kannattaa ottaa huomioon. Jos haluaa saada tämän vuoden osuuskoron, joka hallituksen esityksen mukaan on 73 euroa, osuutta ei kannata myydä ennen kesäkuun 21. päivää. Osuuskorko maksetaan sille, joka omistaa täsmäytyspäivänä osuuden päivää aiemmin.
Jos ostaja saa osuuden haltuunsa ennen juhannusta, hän kerryttää tulojaan 73 eurolla jo tänä ostovuonna.
Näillä näkymin Asiakasturva kerää jo tänä vuonna osuuskoroillaan 35 405 euroa. Samaan aikaan se on sijoittanut 600 000 euroa osuuksien hankintaan. Jokainen voi miettiä miksi. Syy lienee siinä, että osuuskunta on maksanut noin erittäin mukavan suuruista 10 prosentin korkoa omistajilleen.
– Ei mistään pankista ainakaan saa tällaista korkoa, sanoo Peltomaa.
Osakeyhtiöissä puhuttaisiin tällaisissa tapauksissa nurkanvaltauksista. Osuuskuntaa ei kuitenkaan niin vain vallata.
Osuuskunta PPO:n pitkäaikaisilla jäsenillä on tyypillisesti 3 ääntä, mutta kaikki uudet jäsenet voivat saada vain yhden äänen. Suuromistaja ei saa isolla osuusmäärällä edes automaattista pääsyä mukaan osuuskunnan hallintoon.
– Sääntöjen mukaan hallintoneuvostoon valitaan 30 jäsentä, yksi kustakin kunnasta, jossa jäsenmäärä on yli 200 jäsentä, ja loput paikat jäsenmäärän suhteessa. Asiakasturva on helsinkiläinen yritys, ja Helsingin jäsenmäärä kokonaisuutena jää vielä alle 200 jäsenen.
Vaikutusvallan sijaan tavoitteena lienee yksinkertaisesti taloudellinen voitto.
– Iso määrä osuuksia takaa isot osuuskorot, muistuttaa Peltomaa.
Lakiasiaintoimisto Asiakasturvan toimitusjohtaja Timo Rautanen ei vastannut Raahen Seudun hänelle lähettämiin kysymyksiin.
Etusivulla juuri nyt