Väki katseli vie­res­tä, kun Tenna ja ra­vin­to­lat roi­hu­si­vat

Tontti oli pitkään tyhjillään ja sitä alettiin nimittää Taivallisen rauhan aukioksi. Centrum, tuo uuden ajan airut, valmistui vuonna 1962. Liike muuttui myöhemmin tavaratalo Tennaksi. Kiinteistössä toimi myös ikimuistoinen Kumpele-ravintola sekä 1980-luvulla pizzeria Casa Mia ja muun muassa opiskelijoiden suosima ravintola Daily Mail. Tulipaloa katsomassa Ilkka Länkinen (toinen oikealta) luokkakavereidensa kanssa. Tennan ja baarien tuhoutuminen oli valtava suurpalo 30 vuotta sitten. Osuuspankin parkkipaikka täyttyi tulipaloa katsomaan tulleista raahelaisista. Tavaratalo Tenna ja kolme ravintolaa paloi maan tasalle. Daily Mail oli nuorten suosikkibaari, Poliiseja hälytettiin paikalle, Tavallisen 2-henkisen vuoron lisäksi piakalle tuli valvomaan liikennett ja turvaamaan sivullisia 8 muutakin poliisia. Paloa oli sammuttamassa Raahen, Rautaruukin ja VPK:n yksiköt ja noin 70 palomiestä. Väki seisoi palopaikalla järkyttyneenä. Palopäällikkö Eero Savolainen kertoi Raahen Seudussa, että Raahen vesipostista vettä ei saanut tarpeeksi isolla paineella. Vaikka oli sunnuntai ja keskiyö, paikalla oli tuhansia ihmisiä. Päädystä kuljettiin Kumpeleeseen sen jälkeen, kun DaylyMail tuli vanhan Kumpeleen paikalle. Tulipalo sai alkunsa pikkupoikien tulitikkuleikeistä. Automaattinen hälytys tuli palokunnalle aivan liian myöhään. Vedenpaine Raahen vesiposteissa oli liian pieni. Nykyisen kirjakaupan parkkipaikalta saattoi paloa seurata myös. Helios sijaitsi 30 vuotta sitten Osuuspankin talossa.  Tulipalo keräsi varsinkin nuorisoa katsomaan,
Tontti oli pitkään tyhjillään ja sitä alettiin nimittää Taivallisen rauhan aukioksi.
Tontti oli pitkään tyhjillään ja sitä alettiin nimittää Taivallisen rauhan aukioksi.
Kuva: Murtovaara Helge

Tasan 30 vuotta sitten Raahessa tuhoutui maan tasalle Tennan tavaratalo sekä kolme ravintolaa, Kumpele, Daily Mail ja Casa Mia. Palo syttyi sunnuntai-iltana. Palokunta sai hälytyksen klo 22.25, jolloin iso rakennus oli jo ilmiliekeissä.

9- ja 11-vuotiaiden poikien tulitikkuleikeistä alkunsa saanut palo vei työpaikan 40 ihmiseltä. Aineelliset vahingot kohosivat 20 miljoonaan markkaan

Tulipaloa oli sammuttamassa 70 palomiestä, mutta palopäällikkö Eero Savolaisen ( RS 7.11.1989) mukaan heidän tehtäväkseen jäi viereisten rakennusten varjeleminen.

Tero Viitamäki kertoo, että he asuivat naapuritalossa, jossa sijaitsi isän, Erkki Viitamäen, veneliike sekä äidin, Helena Viitamäen, Karin Väri- maalikauppa.

– Katsottiin siinä televisiota kaikessa rauhassa, kun kuultiin palohälytys ja aukaistiin olohuoneen ikkuna. Heti nähtiin, että Tennan takaseinä oli tulessa.

– Isä sanoi, että kaikki arvokkaimmat tavarat nyt heti turvaan. Minä vein ensimmäiseksi autoon meidän kissan, Tero Viitamäki muistaa.

Hän oli tuolloin vain 13-vuotias, mutta oli mukana kun tontin reunalla olevan koivu kaadettiin

– Sen latvaoksat olivat Tennan katolle päin ja se oli pakko kattaa, ettei tuli leviä puun kautta meille.  Pihalla oli myös isän liikkeen arvokkaita veneitä, joita vietiin kadun varteen suojaan,

Maalikaupan varastossa oli tietysti valtavasti maaleja ja palavia nesteitä. Palokunta kastelikin Viitamäkien rakennuksia etteivät ne syttyisi palamaan.

– Siinä olisi tullut pahaa jälkeä, jos ne tinnerit ja muut olisivat räjähtäneet, Tero Viitamäki epäilee.

Alla olevasta kuvasta näet, millainen Centrum oli alunperin ja miltä näyttää Kauppaporvari nyt.

Ilkka Länkinen oli mopoiässä ja edelleen luokkakokouksiin koontuvalla porukalla oli saman yönä bileet 200:n majalla Ulkofantissa.

– Oli bensa vähissä ja kävin nykyisen ABC:n paikalla huoltoasemalla tankkaamassa. Kun ajoin takaisin, oli palokunta juuri tullut paikalle ja liekit löivät talon läpi kadun puolelle. Se oli hurja näky. Tuli kiire majalle ilmoittamaan kavereille, että siellä on nyt iso tulipalo.

– Alkuun siellä ei ollut juuri ketään, mutta sitten alkoi väkeä tulla kovasti. Melko kurja tunnelma palopaikalla oli. Hiljaista porukkaa, Länkinen kertoo.

Palavasta tavaratalosta kuului jatkuvaa pauketta, kun muun muassa aerosolipullot räjähtelivät.

– Seuravana päivänä piti tietysti mennä katsomaan, mitä siellä oli tapahtunut ja tutkimaan palopaikan jäännöksiä, Länkinen sanoo.

Pekka Louhela toimi tapahtuman aikoihin suositun pubin, Daily Mailin pubi-isäntänä. Maarit-vaimo oli äitiyslomalla. Hänellä oli vapaa-ilta, sillä sunnuntaisin pub oli kiinni. Hän kuuli palohälytyksestä illalla, mutta ei vaimonsa Maaritin kanssa lähtenyt katsomana, sillä he olivat juuri saaneet tyttärensä nukkumaan.

Vasta aamulla heille selvisi, että tulipalo oli tuhonnut heidänkin työpaikkansa.

Yksi tapahtuman värifilmille kuvanneista oli Jari Nättinen. Hän tuli paikalle hyvään aikana, sillä hän onnistui tallentamaan tulipalon vaiheita.

Hän kertoo olleensa tuolloin noin parikymppinen. Baarissa oli tullut joskus käytyä.

Hän kertoo, että suosittujen baarien palaminen oli varsinkin nuoremmille ihmisille kova menetys. Myös Kumpeleen kanta-asiakkaat olivat murheissaan.

Seuraavana vappuna tekulaiset järjestivät Daily Mailin paikalla muistohetken ja joivat tuopilliset.

Tontti oli tyhjillään kymmenen vuotta ennen kuin siihen nousi Kauppaporvari.