Va­le­po­lii­sit taas riesana Oulun seu­dul­la

Oulun poliisilaitoksen alueella on jälleen tapahtunut valepoliisihuijauksia ja niiden yrityksiä. Ongelma on ollut sitkeän sorttinen.

Vast'ikään Oulun poliisi sai valmiiksi esitutkinnan kahdessa isossa valepoliisijutussa. Näissä tapauksissa yksittäinen huijattu summa oli jopa useita kymmeniä tuhansia euroja.

Poliisina esiintyminen ja siihen liittyvä huijaaminen eivät ole loppuneet mihinkään, vaan varsinkin ikäihmisiltä on yritetty puhelimessa kysellä verkkopankkitietoja.

Poliisina esiintyvät huijarit soittavat iäkkäille ihmisille ja yrittävät urkkia pankkitunnuksia. Oikea poliisi ei koskaan kysy käyttäjätunnuksia, salasanoja tai avainlukuja puhelimitse.

– Tekijä on taitava puhuja, hän osaa reagoida kysymyksiin ja vastata niin kuin oikea poliisi vastaisi, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisista.

Virkavalta huomauttaa, että vanhempi väestö yleensä luottaa poliisiin, eikä puhelimeen vastaajalla välttämättä käy mielessä, ettei soittaja ole oikea poliisi. Uskottavuus onkin rikollisten vahvuus, jonka avulla he onnistuvat rakentamaan luottamuksen puhelun aikana. Tämä on kuitenkin täyttä valetta, eikä tunnuksia pidä missään tapauksessa kertoa, poliisi painottaa.

Kiiskinen kehottaa ikäihmisten läheisiä puhumaan asioista avoimesti.

– Puhukaa, kertokaa ja varoittakaa, sitä ei voi koskaan tehdä liikaa, niin häikäilemättömiä nämä rikolliset ovat, Kiiskinen.

Poliisi neuvoo, että mieluummin kannattaa lopettaa puhelu tylysti kesken kuin altistaa itsensä törkeälle huijaukselle.