Va­lo­kui­tu­verk­ko on tulossa myös syr­jä­ky­lil­le

Vedetään kuitua – hanke on päättynyt Raahessa, Pyhäjoella, Kalajoella ja Alavieskassa. Vedetään kuitua –hankkeessa selvitettiin alustavasti valokuidun tarvetta ja kysyntää alueella.

Kuituverkon jatkotoimet ovat alueen kunnilla ja niiden valitsemilla yhtiöillä. Raahessa hanketta vie eteenpäin Raahen Energian tytäryhtiö Raahen Kuitu Oy, Pyhäjoelle Pyhäjokisuun Vesi Oy ja Kalajoella Kalajoen Lämpö Oy. Ne kaikki ovat kunnallisia yhtiöitä. Rahoituspäätökset on jo tehty valtuustotasolla, joten hanke on toteutumassa.

EU-rahoitteista Vedetään kuitua -hanketta vetänyt Tony Kuntsi kertoo, että esiselvitysvaiheessa hankkeessa kiinnostui noin 2 100 kiinteistön edustajaa. Kuituverkkoyhtiö katsotan kattavaksi, kun sillä on noin 2000 valokuituliittymää verkossa.

Raahessa ennakkoon ilmoittautui mukaan 750, Kalajoella 900 ja Pyhäjoella noin 300 liittyjää. Alavieskassa mukaan lähtijöitä oli alkuvaiheessa sata.

Kiinnostusta mitattiin 100 euron liittymämaksulla ja 39,90 euron kuukausimaksulla. Nämä hinnat eivät kuitenkaan sido lopullisia verkkoyhtiöitä.

Hankkeen loppuvaiheessa kyselyyn tuotiin mukaan myös 600 euron liittymismaksu, ja tiedusteltiin halukkuutta liittyä mukaan valokuituverkkoon myös tällä korkeammalla hinnalla.

Esimerkiksi Kalajoella noin puolet vastaajista olisi halunnut ottaa liittymän myös 600 euron liittymismaksulla. Raahessa loppuvaiheen tiedotusta ei kaupungin pyynnästä toteutettu.

Valokuidusta kiinnostuneet ovat halukkaita saamaan liittymän liittymä joko 100 tai 600 euron hinnalla kiinteistöön toimitettuna ja päätelaitteet asennettuna, mikäli kunta tai kaupunki vie hankkeen loppuun kyseisellä hinnalla.

Kuntsin mukaan liittymistä on edistänyt syrjäseuduilla se, että valokuidun mukana saadaan hyvän nettiyhteyden lisäksi myös varmempi television näkyvyys. Television kanavien näkyvyysongelmia on muun muassa Piehingissä ja Vihannissa. Näkyvyys on heikentynyt etenkin tuulimyllyjen rakentamisen jälkeen.

Valokuidun vetäminen on tarkoitus aloittaa heti routien sulettua ensi keväänä. Valokuidun piiriin pääsee vieläkin, mutta jatkossa liittyjien kyselyt ottaa vastaan kuntien ja kaupunkien valokuituverkosta vastaavat tahot.