Valot ja hei­jas­tin hei­lu­maan

Pyörään punainen valo taakse. Jalankulkijalle heijastin heilumaan.

Pimeällä jalankulkijan suositellaan käyttävän heijastinta oli liikkeellä sitten valaistulla tai valaisemattomalla tiellä.
Pimeällä jalankulkijan suositellaan käyttävän heijastinta oli liikkeellä sitten valaistulla tai valaisemattomalla tiellä.
Kuva: Nina Mönkkönen

Uusi tieliikennelaki on tuonut muutoksen polkupyörän varustukseen.

– Nyt vaaditaan punaista valoa taakse näyttävä valo, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eero Kalmakoski.

Sitä ei kuitenkaan ole määritelty tuleeko valon olla polkupyörässä vai kuljettajassa kiinni.

– Traficomin mukaan eteenpäin valkoista valoa näyttävä valo voi olla myös kuljettajassa kiinnitettynä. Samaa säännöstä voidaan noudattaa toistaiseksi myös takavalon suhteen.

Valot voidaan siis kiinnittää kypärään tai reppuun.

– Mikäli se on satulaputkessa, niin tulee huomioida, ettei tavaratelineellä olevat tavarat peitä valoa, muistuttaa Kalmakoski.

Myöskään itse valaisinlaitteelle ei ole annettu tarkempia vaatimuksia.

– Tarkoituksessa voidaan siis käyttää monenlaisia valaisimia. Laissa ei myöskään ole otettu kantaa siihen, onko se vilkkuva vai jatkuvaa valoa antava.

Liikenneturvan näkemyksen mukaan eteenpäin näyttävä valkoinen valo tulisi kuitenkin olla jatkuvaa valoa näyttävä. Näin pyöräilijän etäisyyden arviointi helpottuu muilta tien käyttäjiltä.

Ennallaan on määräykset polkupyörän heijastimista.

– Edessä tulee olla vaalea heijastin ja takana punainen. Sivuille tulee näkyä vaaleankeltainen tai vaaleanruskea heijastin.

– Polkimissa olevaa heijastinta ei enää vaadita. Siitä luovuttiin jo muutama vuosi sitten.

Jalankulkijan heijastinvaatimus ei ole pakollinen. Se päätettiin kuitenkin sisällyttää laissa suosituksena, samoin kuin polkupyöräilijän kypärän käyttö.

– Käytännössä jalankulkijan tulisi käyttää heijastinta hämärän ja pimeän aikaan käveli sitten valaistulla tai valaisemattomalla tiellä. Taajamassa heijastin lisää jalankulkijan erottumista.

Liikenneturva seuraa heijastimien ja polkupyörien valojen käyttöä suurimmissa kaupungeissa.

– Polkupyörän etuvalo oli viime viime vuonna seitsemässä pyörässä kymmenestä. Punainen takavalo oli kahdessa pyörässä kymmenessä. Viime vuonna takavalon käyttö oli kuitenkin vapaaehtoista.

Kalmakoski uskoo valojen käytön lisääntyvän.

– Nyt on saatavilla edullisia ja pitkäikäisiä led-valoja. Muutamalla eurolla tai kympillä saa jopa sekä etu- että takavalon. Muutamalla kympillä saa jo hyvin laadukkaat valot.

Pienet led-valaisimet yleistyvät myös jalankulkijoilla.

– Selkeästi näkyy myös erilaisten heijastavasta kankaasta valmistettujen asusteiden käytön lisääntyneen erityisesti lasten ja nuorten vaatteissa.

Kalmakoski neuvoo kuitenkin kokeilemaan esimerkiksi taskulampun valolla, että kangas on todella heijastavaa. Sateessa kankaan heijastusominaisuudet myös yleensä heikkenevät.