Mainos: Syksyn supertarjouksena Raahen Seutu Digi + Lehti 4 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Vanha raa­he­lai­nen asunto myyn­nis­sä kes­ki­mää­rin neljä ja puoli kuu­kaut­ta

70-luvun talot nostavat myyntivuorokausien keskiarvoa.

Myyntipäällikkö Pia Bergström muistuttaa, että kunhan hinta on kohdillaan, asunto menee kyllä kaupaksi. Pia Bergström kertoo, että varsinkin vuosien 1995-2010 välillä rakennetut asunnot menevät hyvin kaupaksi.
Myyntipäällikkö Pia Bergström muistuttaa, että kunhan hinta on kohdillaan, asunto menee kyllä kaupaksi.
Myyntipäällikkö Pia Bergström muistuttaa, että kunhan hinta on kohdillaan, asunto menee kyllä kaupaksi.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahessa vanhaa asuntoa myytiin viime vuoden 11 ensimmäisen kuukauden aikana keskimäärin 136 vuorokautta, eli noin neljä ja puoli kuukautta. Siikajoella ja Pyhäjoella myyntiajat olivat hieman pidempiä, mutta lukemia on vaikeaa vertailla, sillä myyntimäärät ovat pienemmissä kunnissa paljon pienempiä.

Raahessa lukema notkahti jonkin verran edellisvuodesta, sillä 2018 keskimääräinen myyntiaika oli 90 päivää.

– Raahessa on paljon uudistuotantoa, joka saattaa pikkaisen muokata tuota keskiarvoa. Mutta kun hinta on kohdallaan, ei se (asunto) ole kauaa hyllyssä, myyntipäällikkö Pia Bergström Raahen Habitalta kertoo.

OP Koti Raahen myyntipäällikkö Teuvo Mattila on samoilla linjoilla siinä, että uudisrakentaminen saattaa venyttää vanhempien asuntojen myyntiaikoja.

– Toiset menevät samalla ajalla kuin ennenkin, mutta toiset taas venyvät tuhannen kauan, Mattila harmittelee.

Kiinteistövälitysalan Keskusliiton hintaseurantapalvelun mukaan koko Suomen myyntiajan keskiarvo on 98 päivää. Selkeästi alle valtakunnan keskiarvon mennään muun muassa Helsingissä, jossa keskimääräinen käytettyjen asuntojen myyntiaika oli 61 päivää.

Bergström arvioi, että tällä hetkellä 70-luvun talot ovat myynnissä pisimpään. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin muistuttaa, että kunhan hinnoittelu on oikea, menevät nekin kaupaksi.

– Kyllä se on hinta, mikä sen määrää. Kaikenikäiset menevät hyvin kaupaksi, mutta 70-luvun taloon voi joutua tekemään isot remontit, jolloin hinta nousee. Ja sitten arastellaan ostaa, kun hinta kipuaa liian ylös. Ne varmaan ovat kauimmin myynnissä.

Myös Mattila on todennut 70-lukujen talojen myynnin joskus venähtävän.

– Vanhat huonokuntoiset omakotitalot venyvät. Sitten taas keskustan tuntumasta, hissitalon tai alakerran asunnot ovat niitä, jotka käyvät aina kaupaksi.

Yli puolen vuoden myyntiaikojen keskiarvo kirjataan useilla pienillä tai pienehköillä paikkakunnilla.

Pienten paikkakuntien myyntiaikoja tarkasteltaessa tosin yksittäistapaukset saattavat nousta suhteettomaan rooliin: yksittäisen, todella pitkään myynnissä olleen asunnon kaupat saattavat vaikuttaa tilastoon rajustikin.

– Myyntiajoissa on sekin ikävä ja vääristävä piirre, että jos kohde on vaihtanut toimeksiantajaa, otetaan laskuihin vain viimeisin myyntiaika. Voi olla, että ostajaa etsitään yli vuoden tai kaksikin. Mitä vähemmän on kysyntää, on todennäköistä, että kohteessa on vaihtunut toimeksiantaja. Myyntiajat toimivat indikaattorina parhaiten korkean kysynnän alueella, Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtaja Maria-Elena Ehrnrooth muistuttaa.

Käytettyjen asuntojen myyntiaikoihin vaikuttaa myös lainaehtojen kiristyminen.

– Vuonna 2018 voimaan astunut lainakatto on näkynyt. Markkina hiljeni, koska jouduttiin hakemaan lisää vakuuksia ja hankkimaan enemmän omia säästöjä, Ehrnrooth valottaa.

Raahessa tehtiin viime vuonna, jo ennen joulukuuta, enemmän asuntokauppoja kiinteistövälittäjien toimesta kuin edellisvuonna yhteensä. Se tarkoittaa, että suunta alalla on hyvä.

– Luulen, että tästä tulee vielä parempi vuosi, Teuvo Mattila ennakoi.

Fakta

Käytettyjen asuntojen myyntiajat ja määrät

Ajalla 1.1.-30.11.2019 Raahessa käytetty asunto oli myynnissä keskimäärin 136 vuorokautta, eli noin neljä ja puoli kuukautta.

Pyhäjoella sama lukema oli 146 ja Siikajoella 156 vuorokautta.

Koko maan keskiarvo oli 98 päivää. Esimerkiksi Oulussa myyntiaika oli 89 päivää.

Raahessa tehtiin 11 kuukauden aikana kiinteistövälittäjien toimesta 177 vanhan asunnon kauppaa. Lukema oli koko edellisvuonna 158.

Pyhäjoella asuntokauppoja syntyi kiinteistövälittäjän toimesta yhdeksän ja Siikajoella 15.