Van­hus­ten­vii­kon juhla Vi­han­nis­sa: Va­rau­du, mutta älä unohda elää täy­sil­lä

Vanhustenviikon  juhla Vihannissa alkoi Ikäihmisten laululla. Sen ensimmäisissä sanoissa kiteytyy paljon: Arvon mekin ansaitsemme. Psykiatrian erikoislääkäri Mari-Kaarina Hiltunen muistutti, että vanhuus voi olla elämän parasta aikaa. Vihannin kirkonkylän oppilaat lauloivat Vanhustenviikon juhlassa.
Vanhustenviikon juhla Vihannissa alkoi Ikäihmisten laululla. Sen ensimmäisissä sanoissa kiteytyy paljon: Arvon mekin ansaitsemme.
Vanhustenviikon juhla Vihannissa alkoi Ikäihmisten laululla. Sen ensimmäisissä sanoissa kiteytyy paljon: Arvon mekin ansaitsemme.
Kuva: Vesa Joensuu

Meneillään olevan Vanhustenviikon teemana on vanhenemiseen varautuminen.

Vanhustyön keskusliitto täsmentää sen tarkoittavan elämän suunnittelua ja ennakointia, että se olisi ikääntyneenäkin mahdollisimman hyvää.

Erityisen tärkeää on oman tahdon toteutuminen, niin mahdollisissa tulevissa hoitotilanteissa kuin elämässä yleensäkin. Se voi tarkoittaa asumismuodon vaihtamista työläästä helpompaan ja hoitotestamentin kirjoittamista.

Vanhustenviikon juhlassa Vihannin seurakuntatalolla tänään puhunut psykiatrian erikoislääkäri Mari-Kaarina Hiltunen toivoi jokaisen vanhuksen elävän mahdollisuuksien mukaan sellaista elämää kuin haluaakin – täysillä.

– On hyvä varautua tulevaan, tehdä tarvittavat asiakirjat ja sitten elää huoletta. Vanhuus saattaa olla parasta aikaa elämässä, Hiltunen sanoi.

Asiakirjoista tärkeimmiksi Hiltunen nosti edunvalvontavaltuutuksen ja hoitotahdon.

– Edunvalvontavaltuutus on hyvä tehdä siltä varalta, että terveys menee yhtäkkiä tilaan, jossa et pysty itse hoitamaan asioitasi. Esimerkiksi halvaus voi olla sellainen. Itsekin olen tehnyt tämän ja valitsemani ihmiset myös tietävät, että heidät on nimetty. Edunvalvontavaltuutus myös nopeuttaa asioiden hoitoa.

Hoitotahdossa voi vaikuttaa siihen, mitä lääketieteellisiä toimenpiteitä tehdään. Sille ei ole laissa määriteltyä ehdotonta muotomääräystä, mutta todistajien käyttäminen hoitotahdon ilmaisussa on hyvin suositeltavaa, kuten edunvalvontavaltuutuksenkin tekemisessä.

– Hoitotahto voi sisältää paitsi elvyttämiseen liittyviä asioita, myös vaikka sellaisen toivomuksen, että hiukset kammataan joka päivä.

Ikääntyessä menettää väistämättä ihmisiä ympäriltään. Mitä pidemmälle elää, sitä vähemmän on ystäviä, Hiltunen muistutti. Siksi olisikin tärkeää pitää kiinni ihmissuhteista ja muutenkin puhua asioista.

– Huolet on tärkeää puhua jollekin ja sopuun kannattaa pyrkiä jos se vain itsestä riippuu. On kevyempi elää kun läheisten kanssa on hyvät välit.

Vanhuusikä tarjoaa myös mahdollisuuden sellaiseen läheisyyteen, joka ei ole ollut työvuosina mahdollista. Näin esimerkiksi lastenlasten kanssa: aikaa on olla läsnä, mutta oman ajan suhteen kannattaa olla tarkkana. On hyvä tehdä vain se minkä jaksaa.

Sama koskee harrastuksia ja vaikkapa yhdistystoimintaa. Ne voivat olla antoisia, mutta liian työläinä kuormittavia.

– Sukupolvien välisiä muistoja kannattaa jakaa. Moni harmittelee jälkeenpäin kun ei tullut jututtaneeksi iäkkäitä vanhempia tai isovanhempia. Itse tein isäni kanssa valokuvakirjan hänen elämästään. Siitä tuli tärkeä, yhteinen kokemus.