Van­keut­ta nuk­ku­van naisen ko­pe­loin­nis­ta

-
Kuva: Vesa Joensuu

Oulun käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1950 syntyneen miehen raiskauksesta vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Tuomio tuli tapauksesta, jossa mies työntyi sormillaan nukkuvaan naiseen. Teko tapahtui Raahessa lokakuussa 2016.

Mies kiisti syytteet. Hän kertoi käräjäoikeudessa kosketelleensa naista vaatteiden päältä, mutta kiisti laittaneensa kättä naisen housuihin.

Käräjäoikeuden mukaan sekä tuomittu että uhri olivat nauttineet runsaasti alkoholia tapahtumapäivänä. Asianomistaja kertoi heränneensä siihen, kun mies työnsi sormiaan hänen sisäänsä.

Käräjäoikeuden mukaan asiassa oli riidatonta se, että asianomistaja nukahti asunnolle ja vastaaja kosketteli tätä jalkovälistä uhrin ollessa tiedottomassa tilassa.

Sen sijaan tapahtumien muusta kulusta oli oikeuden mukaan epäselvyyttä. Sekä asianomistajan että vastaajan vastakkaiset kertomukset tapahtumista vaihtelivat.

Oikeuden mukaan KRP:n rikosteknisen laboratorion lausunto tuki asianomistajan kertomusta. Lausunnon mukaan miehen toisen käden kynsien alta löytyi sekoittuneena todennäköisesti kahden henkilön DNA:ta. Tutkimuksissa DNA varmistui uhrin ja miehen DNA:n sekoitukseksi.

Oikeus piti epäuskottavana, että DNA:ta olisi voinut siirtyä miehen kynsien alle tämän väittämällään tavalla vaatteiden päältä kopeloidessa.

Käräjäoikeus totesi vaihtoehtoisen tapahtumankulun olleen mahdollinen, mutta kokonaisuutena tarkasteltuna varsin epätodennäköinen. Oikeus katsoi miehen työntäneen sormensa naisen emättimeen ja syyllistyneen näin raiskaukseen.

Mies määrättiin maksamaan uhrille yhteensä noin 2 300 euron korvaukset.