Mainos

Vapaat painot tuovat te­hok­kaim­man treenin – Kä­si­pai­noil­la li­has­voi­maa, ryhtiä ja ter­veyt­tä

Monet aktiiviurheilijat käyttävät käsipainoja voimaharjoittelussaan, eikä ihme. Kun treenaaja ohjaa painojen liikettä itse, lihakset työskentelevät tehokkaimmin ja tulosta syntyy nopeimmin. Sama pätee kotikuntoilijan harjoittelussa.

Käsipainot-kuntokauppa
Käsipainot-kuntokauppa

Voimaharjoittelu painoilla ei ole pelkästään huippu-urheilijoiden tai aktiivikuntoilijoiden treenikeino. Lihaskunto on terveydelle tärkeä osa fyysistä suorituskykyä. Monien tutkimusten mukaan nimenomaan lihaskuntoa kohottava liikunta auttaa parhaiten monien sairauksien ehkäisyssä. Sen avulla voi välttää tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä ylläpitää työ- ja toimintakykyä. Se parantaa myös ja ryhtiä sekä näkyy koko olemuksessa. Harjoittelu tehoaa sitä paremmin, mitä useammin sitä tehdään.

Tehokas treeni kotona

Kotiin hankittavat käsipainot ovat loistava keino tehdä lihaskuntoharjoittelusta osa omaa arkea. Kun ei aina tarvitse erikseen lähteä kuntosalille tai muuhun liikuntapaikkaan treenaamaan, tulee myös harjoitelleeksi useammin. Käsipainot mahtuvat pieneenkin tilaan, ja niillä voi tehdä yllättävän monipuolisia harjoitteita.

Käsipainoja on saatavilla mitä erilaisimpia malleja, jotka voidaan jakaa kahteen ryhmään: säädettävät käsipainot ja kiinteät käsipainot. Säädettävissä käsipainoissa harjoittelija voi lisätä tai poistaa painoja oman kuntotasonsa ja tekemiensä liikkeiden mukaan. Kiinteät käsipainot pysyvät aina samanpainoisina, joten painoja on tarvittaessa vaihdettava.

Säädettävät käsipainot antavat monipuolisia harjoittelumahdollisuuksia ja vievät vähän varastotilaa. Painojen lisääminen ja vähentäminen sekä lukkojen aukominen ja kiinnittely voivat kuitenkin tuntua kyllästyttäviltä. Siksi myös kiinteät käsipainot ovat suosittuja kotikäytössä.

Molempien tyyppien painoja on saatavissa useilla eri pintakäsittelyillä, joten käsipainoilla treenaamiseen ei välttämättä tarvitse erityistä harjoitusalustaa. Hex-käsipainoissa on kätevä kumitettu pinta, minkä ansiosta painot eivät kolhi lattiaa ja kolise käytössä. Käsipainoja on saatavilla myös eri muotoisina ja värisinä, joten kodin ilmeeseen ja omiin treenitottumuksiin sopivia painoja on helppo löytää.

Käsipainoja valitessaan kannattaa huomioida kahvan otepinta. Sen paksuuden tulisi sopia omaan käteen ja olla riittävästi karhennettu, jotta ote painosta pitäisi hyvin harjoittelun aikana. Näin liikkeitä tehdessään voi keskittyä oikean liikeradan ylläpitoon.

Käsipainojen monipuolisuus yllättää

Usein ihmisille kehittyy enemmän lihasvoimaa toiselle puolelle kehoa, tavallisesti kätisyyden mukaan. Tätä epätasapainoa voi lievittää käsipainoilla harjoitellen, sillä niiden käyttö mahdollistaa harjoituksen keskittämisen nimenomaan kehon heikommalle puolelle. Aktiiviurheilijalle ja -kuntoilijalle se on selkeä etu muihin voimaharjoittelutapoihin nähden.

Käsipainot ovat varmasti yksi kätevimmistä ja monikäyttöisimmistä keinoista lihasvoiman kohentamiseen ja lihaskunnon kehittämiseen kaikenikäisille ja -kokoisille. Ylävartalon lihasten treenaamisessa ne ovat kenties suosituimmillaan. Varsinkin istumatyötä tekevillä selän, hartioiden ja käsivarsien lihakset saavat helposti liian vähän liikuntaa.

Niin hyödyllistä kuin lenkkeily ja kävely ovatkin kunnolle ja terveydelle, ei ylävartalo saa niissä paljonkaan harjoitusta. Siksi käsipainot ovat mitä mainioin kuntoiluväline joka kotiin. Käsipainot ovat varmasti yksi edullisimmista tavoista välttää niska- ja hartiavaivoja sekä saada koko kehoon uutta voimaa ja ryhtiä.


Artikkelin lähteet:

Tutkimus lihaskuntoharjoittelun terveysvaikutuksista:

https://yle.fi/uutiset/3-10658322