Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Vappuna nau­ti­taan struu­tia ja möötiä – Katso vanhat vap­pu­ku­vat

Vappua on juhlittu jo keskiajalta lähtien. Ennen vanhaan Raahessa vappu tarkoitti lasten kesäleikkien alkamista. Silloin lyötiin palloa kartulla ja oltiin ruulikapollaa.

Jos nyt elettäisiin muinaissuomalaisten aikaa, ajaisimme pahoja henkiä polttamalla vappuna helavalkeita ja soittamalla kelloja. Juhlissa juotaisiin simaa ja tanssittaisiin ja karja päästettäisiin ensi kertaa laitumille. Eläimet ajettaisiin tulien läpi, etteivät ne sairastuisi. Tätä vanhaa kevään juhlaa sanottiin helaksi eli toukojuhlaksi. Tänäkin päivänä saattaa vielä Suomessa nähdä vappukokon ruotsinkielisillä paikkakunnilla, sillä germaanikansojen kokkotuliperinne on jatkunut Ruotsissa.

Vapun nimi juontaa 700-luvulla eläneestä baijerilaisesta abbedissa Valburgista. 1. toukokuuta on Valburgin pyhimykseksi julistamisen päivä. Valburg teki legendan mukaan monenlaisia ihmetekoja ja hänestä tuli muun muassa sairaiden, maanviljelijöiden ja merimiesten suojelijatar.

Raahelaiset vanhat muistitiedot toukokuun ensimmäisen päivän eli första majn vietosta löytyvät 1800-luvulta ja sitä ennenkin.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.