Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Tilaajille

Vapun aikaan sam­mak­ko olisi iloinen jos tutulta pihalta löy­tyi­si upouusi ku­tu­lam­pi

Moni kutupaikka kuivui viime kesän kuumuudessa. Ihminen voi auttaa sammakkoa perustamalla kutulampia pihalleen. Ennen Vapun ajan kutuaikaa pitää käydä kuitenkin pitkään talvilepoon.

Sammakoita liikkui harvakseltaan kuuman ja kuivan kesän aikana Raahen seudulla. Sammakoiden ystävää huolettaa, että sammakko on joutunut pulaan siellä, missä metsien ojat ja läntäreet ovat rutikuivia.

Yksi kesä ei onneksi ole ratkaiseva sammakkokannan kannalta. Sammakkotutkija, biologi Jarmo Saarikivi Helsingin yliopistosta kertoo, että sammakko saattaa elää Suomessa 10-vuotiaaksi, Lapissa 20-vuotiaaksi ja eläintarhoissa jopa 50-vuotiaaksi. Jos tänä kesänä kutu ei onnistunut, ensi kesänä voi tärpätä paremmin.

Sammakoiden hypyt tältä kesältä alkaa olla hypitty. Tankattuaan koko kesän ajan ravintoa pulskistuneet sammakot vetäytyvät ensimmäisten yöpakkasten uhatessa talviasuntoihinsa vaipuakseen horrokseen puoleksi vuodeksi.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.