Vel­jes­ten tap­pe­lut tuo­mit­tiin kä­rä­jil­lä, toinen van­keu­teen

-
Kuva: Vesa Joensuu

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus on tuominnut samaan rikosvyyhteen liittyneitä, 1990-luvulla syntyneitä raahelaisia nuoria miehiä erilaisiin tuomioihin etupäässä alkoholin käyttöön liittyvissä rikoksissa. Samassa vyyhdessä setvittiin myös raahelaisten veljesten välisiä tappeluja.

Veljeksistä vanhempi, joka on syntynyt vuonna 1993, tuomittiin 4 kuukaudeksi vankeuteen kaikkiaan 11 rikoksesta. Kolme kertaa ilman ajo-oikeutta auton ratista löydetty mies on syyllistynyt kahden pahoinpitelyn lisäksi näpistyksiin, huumausaineiden käyttöön, törkeään rattijuopumukseen, rattijuopumukseen ja liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Mies oli muun muassa tankannut autoaan huoltoasemalla maksamatta laskuaan ja vienyt olutta kaupasta. Hänellä oli entuudestaan pitkä rikoslista, ja hänet oli tuomittu aiemmin syksyllä ehdolliseen vankeuteen 16 rikoksesta.

Veljeksistä nuorempi, joka on syntynyt vuonna 1995, tuomittiin kahdesta pahoinpitelystä 6 kuukaudeksi ehdolliseen. Hänen koeaikansa päättyy 13. joulukuuta 2020.

Veljekset olivat nujakoineet Raahessa yksityisasunnossa kahteen otteeseen, ensi kerran viime vuoden marraskuussa ja toisen kerran viime juhannuksen aikaan. Tappelussa oli otettu välillä esiin veitsi. Pikkuveli oli heittänyt ensimmäisellä kertaa veljensä ulos rappukäytävään, mistä tämä oli pyörinyt asvaltille saakka. Suurilta vammoilta oli vältytty.

Veljekset tuomittiin maksamaan toisilleen vahingonkorvauksia. Nuorempi joutuu maksamaan veljelleen 1 500 euroa ja vanhempi 500 euroa.

Tapahtumiin liittyneistä kahdesta muusta raahelaismiehestä vuonna 1994 syntynyt mies tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta ja ajoneuvon kuljettamisesta oikeudetta 50 päiväksi vankeuteen. Hänen kohdallaan tuomio muunnettiin 50 tunnin yhdyskuntapalveluksi.

Vuonna 1995 syntynyt raahelaismies, joka oli luovuttanut autonsa veljeksistä vanhemmalle tämän ollessa humalassa, tuomittiin tästä ja ajoneuvorikkomuksesta 30 päiväsakkoon, mistä hänelle koituu maksettavaa 180 euroa.