Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Verkot ja ka­tis­kat tulisi siirtää va­ras­toon tal­vek­si, jotta luon­non­eläi­met eivät tartu ja menehdy niihin

Katiskat ja verkot voivat olla vaarallisia luonnoneläimille.
Katiskat ja verkot voivat olla vaarallisia luonnoneläimille.
Kuva: Tuulikki Nousiainen

SEY Raaheen yhteyttä ottanut valveutunut kuntalainen on havainnut, että viljelijät ovat Ollinsaaressa kaupungin viljelypalstoille asetelleet paljon verkkoja, jotka on nyt jätetty talveksikin paikoilleen. Takapalstoilla verkot roikkuvat maassakin.

Kuntalainen toivoi eläinsuojeluyhdistyksen viestivän eteenpäin, että verkkoihin jää helposti kiinni lintuja, siilejä, oravia ja jopa rusakoita.

Millaisia ajatuksia yhteydenotto aiheuttaa, SEY Raahen tiedottaja Päivi Takkunen?

– Ihana esimerkki siitä, kun ihmiset huomaavat asian ja ottavat yhteyttä esimerkiksi eläinsuojeluyhdistykseen.

Millaisen viestin haluatte nyt antaa?

– Voisi olla nyt hyvä hoksautuksen paikka, kun ihmiset tahtovat joskus unohtaa tavaroita. Ihmiset jättävät joskus tavaroita omalle takapihalle, pellolle tai rannalle verkkoja ja katiskoja, joihin luonnoneläimet voivat mennä. Eläimet eivät välttämättä itse pääse irti, vaan paleltuvat ja kuolevat.

– Ihmisten on syytä käydä katsomassa ja ottamassa ne pois. Ei se ole iso vaiva kerätä niitä pois ja siirtää vaikka varastoon odottamaan seuraavaa kesää. Jotenkin haluan uskoa, että kukaan ei niitä ilkeyttään jätä, vaan kysymys on ehkä enemmänkin ajattelemattomuudesta.

Milloin eläinten joulurauha julistetaan?

– Eläinten joulukulkue ja joulurauhanjulistus perutaan yleisötapahtumina paikkakunnan koronatilanteen vuoksi. Meilläkin tapahtuma on lapsiperhepainotteinen. Joulurauhaa ei jätetä julistamatta, vaan se julistetaan videotervehdyksenä. Ehkä itse Joulupukki antaa pienen joulutervehdyksen.

Mitä joulusta muistutetaan?

– Lemmikkiä ei saa jättää valvomatta uuden lelun tai puruluun kanssa touhuamaan. Jos jotakin juuttuu hampaisiin tai kurkkuun, voi tulla vahinkoja. Lahjapaperikääreitä ja narunpätkiä ei saisi jättää lemmikkien saataville. Kinkku ja kinkkurasvat eivät kuulu koirien suuhun. Ja huolehdittava, ettei koira pääse nappaamaan suklaakonvehteja pöydältä. Ihmisen makeiset saattavat olla eläimille vaarallisia.