Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Verotus on kunnan ve­to­voi­mas­sa pieni tekijä

Pyhäjoen tuloveroprosentti on ensi vuonnakin 20.25. Valtuusto vahvisti myös muut verot kunnanhallituksen esityksen mukaan.

Kokoomuksen valtuutettu Raino Peltoniemi sanoi, että jossain vaiheessa pitäisi miettiä tuloveroprosentin alentamistakin. Nyt vero pysyy entisellään.
Kokoomuksen valtuutettu Raino Peltoniemi sanoi, että jossain vaiheessa pitäisi miettiä tuloveroprosentin alentamistakin. Nyt vero pysyy entisellään.

Pyhäjoen valtuusto päätti yksimielisesti pitää tuloveroprosentin 20,25 prosentissa.

Keskustaryhmän Matti Pahkala kertoi, että ryhmäkokouksessa oli pohdittu tuloveroprosentin merkitystä kunnan houkuttelevuudessa.

Hän muistutti, että vain kuudella kunnalla on alempi tulovero kuin Pyhäjoella.

Keskustaryhmän mukaan nykyinen prosentti on kilpailukykyinen ja muutenkin verojen korotukset ovat linjassa.

Vahvistusta ajatuksille tuli myös Oulussa taannoin pidetyiltä maakuntapäiviltä. Kunnallisen kehittämissäätiön Antti Mykkäsen esittelemän tutkimuksen mukaan vetovoimaisuuden kärjessä on työpaikka, sitten tulee sijainti ja kolmantena viihtyisä asuinympäristö.

Yleiseksi kiinteistöveroksi valtuusto vahvisti 1,10 ja vakituisten asuntojen veroksi 0,45. Muiden kuin vakituisten asuntojen vero on 1,25, voimalaitosten vero 3,10 ja rakentamattomien rakennuspaikkojen vero 6 prosenttia. Yleishyödylliset yhteisöt jätetään verottamatta.

Myöskään koiraveroa ei Pyhäjoella peritä.

Yleinen vero laski 0,05 %, ja vakituisten asuinrakennusten nousi 0,04 %. Muiden kuin vakituisten asuinrakennusten vero nousi 0,10 %. Voimalaitosten ja rakentamattomien rakennuspaikkojen vero pysyy ennallaan.

Kokoomuksen Raino Peltoniemen mielestä Pyhäjoella olisi syytä harkita, missä vaiheessa tuloveroprosenttia lasketaan.

–Nyt on tulossa merkittäviä investointeja, ja on syytä pitää vero entisellään.

Hän muistutti myös tuulivoimaveron merkityksestä. Tuulivoimaloiden meno voimalaitosverolle merkitsee Pyhäjoella merkittävää tulojen lisäystä.

Kunnanjohtaja Matti Sorosen mukaan on muistettava, mikä on efektiivinen veroaste sen jälkeen, kun veronmaksajat ovat tehneet vähennykset kunnallisverotuksesta. Se jää Sorosen mukaan pyhäjokisilla keskimäärin 13.52 prosenttiin.

Jaakko Jukkola (oma lista) korosti myös, ettei kuntien vetovoimatekijöissä paina verotusprosentti.

–Enemmän merkitystä on sillä, mitä kunta pystyy verorahoilla tarjoamaan.

Hän oli entiseen tapaansa sitä mieltä, että kiinteistöverot pitäisi periä alimman mahdollisen luokan mukaan ja jätti kiinteistöveropäätökseen eriävän mielipiteen.