Ve­si­tor­neis­ta ke­rä­tään ta­ri­noi­ta elo­ku­vaa varten – myös Raa­hes­ta kai­va­taan ta­ri­noi­ta kuu­lui­sis­ta tor­neis­ta

Suomalaisista vesitorneista kerätään tällä hetkellä tarinoita elokuvaa varten. Panu Johanssonin videotaideteos Vesitornisinfonia nostattaa ja kunnioittaa vesitorneja ympäri Suomea kokeellisen elokuvan keinoin. Vesitornisinfonia tarkastelee vesitorneja esteettisinä kaupunkitunnuksina ruman hyötyrakennusstatuksen sijaan.

Suomessa on laskutavasta riippuen lähes 400 vesitornia, joista useat ovat yhä käytössä. Osa torneista on kuitenkin purku-uhan alla ja vanhojen tornien tilalle rakennetaan uusia.

– Vesitorneilla ei ole majakkaseuroja, jotka vaalisivat niiden historiaa. Uusia torneja rakennetaan nykyään enää harvoin ja monet vanhemmat tornit alkavat tällä hetkellä olla käyttöikänsä loppupäässä. Tämän ohella vanhoja vesitorneja on myös alettu yhä enemmän purkaa, sillä niille on ollut hankalaa löytää uusia käyttötapoja, kertoo elokuvan ohjaaja ja idean isä Panu Johansson.

Tuotantotiimi kerää parhaillaan aineistoa valokuvien ja tarinoiden muodossa Vesitornisinfonian nettisivuilla elokuvaa varten.

– Toivomme ihmisten ympäri Suomea lähettävän tarinoita ja kuvia heidän elämänsä vesitorneista. Vesitornit sijaitsevat usein kaupunkien ytimissä eli paikoissa, joissa tapahtuu ja joista ihmisillä on varmasti erilaisia muistoja eri aikakausilta. Teos on taideprojektina lähellä ihmistä ja paikkakuntaa, sillä projektin tarkoituksena on dokumentoida vesitorneja tunnerakennuksina ja kaupunkien maamerkkeinä. Teemme tarinoista myös nostoja projektin Instagram-tilille.

Tarinoita voi jättää 31.8.2019 saakka sivustolla: http://www.flatlight.fi/vesitornisinfonia/.

Teoksen tuottaa rovaniemeläinen Flatlight Creative House.