Vielä ehtii tar­kis­taa ve­ro­pro­sent­tiaan

Joka kolmannen palkansaajan veroprosentti voi olla tällä hetkellä liian alhainen, arvioi Verohallinto keskiviikkona.

Jos verokorttiin arvioidut vuositulot ylittyvät, peritään loppuvuoden ansioista vero lisäprosentin mukaan, muistutetaan Verohallinnon tiedotteessa.

Verokortin vuositulorajan pohjana ovat aiempien vuosien tulot. Veroprosentti määräytyy koko vuoden tulojen ja vähennysten perusteella.

Verohallinto muistuttaa palkansaajia tarkistamaan oman veroprosenttinsa ja tekemään tarvittaessa muutosverokortin OmaVerossa vielä loppuvuodelle.

– Oma vuosituloraja kannattaa tarkistaa etenkin silloin, jos omissa palkkatuloissa tai tuloista tehtävissä vähennyksissä on ollut selkeä muutos, johtava veroasiantuntija Raili Knuutinen Verohallinnosta sanoo.

Tämä on ensimmäinen vuosi, kun suomalaisilla on verokortilla vain yksi tuloraja koko vuodelle. Palkkakausikohtaisia eli kuukausittaisia tulorajoja ei verokortissa siis enää ole. Siksi on erityisen tärkeää, että palkansaajat seuraavat omien vuositulojensa kehittymistä ja tekevät tarvittaessa muutosverokortin.

Muutosverokortin loppuvuotta varten voi helposti tehdä sähköisesti Verohallinnon OmaVero-palvelussa. Verokortin tekoa varten palkansaajan pitää aina etukäteen selvittää, paljonko hän on alkuvuoden aikana tienannut ja maksanut veroa. Lisäksi hänen tulee arvioida koko vuoden tulot ja kirjata tiedot mahdollisista vähennyksistä, esimerkiksi matkakuluista ja kotitalousvähennyksestä.

Verokortin voi tehdä myös puhelinpalvelussa tai verotoimistossa. Muutosverokortti toimitetaan työnantajalle.