Vi­han­nin kou­lu­kes­kus­ta paa­lu­te­taan pian

Odotettu rakennusurakka alkoi. Vihannin koulukeskus valmistunee jouluksi 2020.  Vihannin koulukeskuksen rakentaminen Vihannin koulukeskuksen rakentaminen
Odotettu rakennusurakka alkoi. Vihannin koulukeskus valmistunee jouluksi 2020.
Odotettu rakennusurakka alkoi. Vihannin koulukeskus valmistunee jouluksi 2020.
Kuva: Vesa Joensuu

Vihannin koulukeskuksen rakentaminen alkoi maanrakennustöillä syyskuussa. Tämän viikon perjantaina alkaa rakennuksen pohjien paalutus.

– Koulukeskus valmistuu vihantilaisten lasten käyttöön. Sinne sijoittuvat ala- ja yläkoulu sekä päivähoitotilat, Raahen tilapalvelupäällikkö Olli Silvennoinen kertoo.

Alun perin koulukeskuksen piti valmistua jo tänä vuonna. Rakentamista hidastutti muun muassa pääurakoitsijavalinnasta tehty valitus, jonka Markkinaoikeus hylkäsi aiheettomana.

– Urakoitsija lupasi, että keskus valmistuu jouluksi 2020. Tällä aikataululla keskus otetaan käyttöön heti kevätlukukauden alussa 2021.

Lintuperspektiivistä katsottuna rakennus on valmistuttuaan kolmisakaraisen bumerangin mallinen. Rakennus on kaksikerroksinen, neliöitä on 4 895 ja kokonaisuuteen kuuluu kaksi 30 neliön ulkovarastoa.

Rakennuksen urakkasumma on 7 162 000 euroa, jolla kustannetaan koulu- ja varhaiskasvatustilat. Lisäksi irtaimiston ostoon käytetään noin 700 000 euroa.

– Koulukeskuksen lisäksi on kakkosvaihe, jossa rakennetaan liikuntasali, väestönsuojat, piha ja muu alue kuntoon. Näiden arvioitu kustannus on noin 2 miljoonaa euroa. Arvio on, että kakkosvaiheen rakentaminen alkaa 2021.

Rakentamisen ajan yhtenäiskoulun vajaa 300 oppilasta käy koulua väistötiloissa ja vanhojakin koulutiloja voidaan osittain käyttää.

– Yläkoululaisista suurin osa on väistötiloissa. Yläkoulun puolelta käytössä on liikuntasali, kotitalouskeittiö, ruokapalvelutilat ja joitain toimistotiloja. Alakoulun puolella yläkoululaiset käyvät musiikin ja tekstiilityön tunneilla, yhtenäiskoulun rehtori Kari Laurila luettelee.

Video: Heli Nurkkala

Koululaiset käyvät koulua rakennustyömaan naapurissa. Rehtori muistuttaa, että vaikka yleiseen turvallisuuteen tehdään kaikki voitava, ei rakennustyömaalle saa mennä.

– Parhaillaan tehdään liikennejärjestelyjä. Nujulanperältä tuleville tehdään väliaikainen väylä, jota pitkin kuljetaan yläkoulun kautta alakoululle. Pohjoisen alueelta tulevat ohjataan kulkemaan alakoulun pihan kautta.

Laurila hoksauttaa, että päivät pimenevät, joten oma näkyvyys on varmistettava. Heijastimia tarvitaan ja pyöriin toimivat valot.

Hyvä, että koulukeskuksen rakentaminen alkoi. Lapsille tarvitaan terve koulu, eikä se ole mistään kotoisin, että koulua käydään konteissa, Raahen tulevaisuuslautakunnan varapuheenjohtaja Jari Törmikoski vertaa.

– Koulukeskus on toimiva ratkaisu. Sehän on nykyaikaa, että päiväkodista 9.-luokkaan ollaan samassa paikassa.

Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta todennäköisesti Lampinsaaren koulu sulkee ovet, kun koulukeskus avataan. Törmikoski toteaa, että se on harmi, sillä koulu on yksi harvoista terveistä koulurakennuksista Raahessa.

– Oppilasmäärän takia ratkaisuja on tehtävä. Ennusteen mukaan peruskoululaisia on viiden vuoden päästä 400 vähemmän. Lapsia ei enää jatkossa riitä kaikkiin kouluihin eikä rahat riitä kaikkien koulujen korjaamiseen tai uusien koulujen rakentamiseen.

Koulukeskus

Vihannin uuden koulukeskuksen edestä purettiin 1950-luvulla rakennettu pienkerrostalo, joka tunnetaan aravatalo-nimellä.

Rakennusurakan tekee oululainen rakennusliike Temotek Oy KVR-urakkana.

Koulukeskuksen tämän hetkiset pohjapiirrokset eivät ole sisäosiltaan vielä lopullisessa muodossa. Sisätilojen lopullisia ratkaisuja tehdään parhaillaan ja työhön osallistuu eri toimijoiden edustajat.

Koulukeskuksen I rakennusvaiheessa rakennetaan lähimmäs rataa ja Nujulanperäntietä tulevat osat. II rakennusvaiheessa rakennettava liikuntasali ja väestösuojat sijoittuvat rakennuksen eteläisimpään osaan.

Oppilaat käyvät koulukeskuksen rakentamisen ajan koulua osittain väistötiloissa ja koulutilat sijaitsevat rakennustyömaan naapurissa. Koulualue on tehty mahdollisimman turvalliseksi erilaisilla järjestelyillä, joista osa otetaan käyttöön lähiaikoina. Lisäksi varmistetaan, että ylä- ja alakoulun alueelle tuleva liikenne on sujuvaa.