Vii­kon­lo­puk­si: Lä­het­tä­jäl­tä vas­taa­not­ta­jal­le, kii­reel­li­se­nä ja rak­kau­del­la

Odotin kotiini isoa pakettia, kun sain tekstiviestin. Siinä tiedusteltiin paketin kohtaloa siinä tapauksessa, etten sattuisi olemaan kotona postin jakeluaikaan. Iloisena valitsin vaihtoehdon A, jolloin paketin voi jättää oven taakse ilman kuittausta. Pian saatoin huvittuneena todeta, että paketti oli yritetty toimittaa ja viety kuitenkin takaisin postiin työpäiväni aikana. No, sellaista sattuu.

Painavaa pakettia illalla kotiin kantaessani tuumasin, että onneksi kyse ei ollut mistään kiireellisestä tai elintärkeästä toimituksesta.

Tulevana sunnuntaina vietetään Apostolien päivää. Sana ”apostoli” eli lähetti ja lähettiläs tulee kreikan sanasta ”apostelloo” eli lähettää. Apostoleilla tarkoitettiin aluksi Jeesuksen opetuslapsia. Myöhemmin sanan merkitys laajentui koskemaan kaikkia ylösnousemuksen todistajia ja muita, jotka olivat saaneet Jumalalta tai Jeesukselta tehtävän julistaa ilosanomaa ikuisesta elämästä Jeesuksen ristin kautta.

Sunnuntain evankeliumissa (Luuk. 5: 1-11) kerrotaan opetuslasten kutsumisesta. Kun Simon eli sittemmin Pietari kuunteli Jeesuksen ohjeita, hän sai yhdessä Jaakobin ja Johanneksen kanssa niin paljon saalista, että kalaverkot repeilivät ja veneet olivat upota. Tällöin Jeesus sanoi hänelle: ”Älä pelkää. Tästä lähtien sinä olet ihmisten kalastaja.” Tehtävästä kertoo myös Raahen kirkon kuori-ikkunan lasimaalaus ”Minä teen teistä ihmisten kalastajia”. Lasimaalauksen alaosan verkoissa näkyy erilaisia kaloja ja maalauksen yläosassa voi hahmottaa kaksi kalastusverkon päätä, jotka kohoavat kuin käsivarsina ylös kohti Pyhän Kolminaisuuden symbolia.

Raamattu kertoo, että ilosanoma pelastuksesta kuuluu kaikille ihmisille. Mekin saamme olla tämän taivaallisen lähetyksen vastaanottajia ja lähettäjiä. Evankelista Markuksen (3:13-19) mukaan Jeesus kutsui opetuslapset ”olemaan kanssaan lähettääkseen heidät”. Jeesuksen lähellä on hyvä olla, sillä Hän antaa armoa ja rakkautta seuraajilleen Pyhän Henkensä kautta suorastaan ylitsevuotavan paljon. Jeesukselta saatavan elävän veden pitää päästä virtaamaan eteenpäin rakkaudella ja siunauksin – jopa kiireellisenä lähetyksenä ja ilman kuittausta. Sen vastaanottaminen ajallaan on elämän ja kuoleman kysymys.

Kirjoittaja Teija Pitkänen on Raahen seurakunnan sairaalapastori.