Yhä useampi on kiin­nos­tu­nut asun­to­si­joit­ta­mi­ses­ta

Uudetkin asunnot kiinnostavat sijoittajia. Kovin aikaisin Raahessa ei kuitenkaan olla liikkeellä. –Raahessa ollaan vähän varovaisempia siinä, että kohteen täytyy olla tietyllä tapaa valmis, ennen kuin siihen sijoitetaan, Marja-Liisa Kettunen sanoo.
Uudetkin asunnot kiinnostavat sijoittajia. Kovin aikaisin Raahessa ei kuitenkaan olla liikkeellä. –Raahessa ollaan vähän varovaisempia siinä, että kohteen täytyy olla tietyllä tapaa valmis, ennen kuin siihen sijoitetaan, Marja-Liisa Kettunen sanoo.

Asuntosijoittaminen ei ole enää vain ammattisijoittajien hommaa, vaan siitä ovat kiinnostuneet kaikenlaiset suomalaiset. Danske Bankin teettämän Asunto sijoituskohteena -kyselytutkimuksen mukaan joka kahdeksas suomalainen omistaa sijoitusasunnon.

–Hyvin tavallisestihan käy niin, että kun opiskelut päättyvät ja siirrytään työelämään, ostetaan ensimmäinen asunto. Jossain vaiheessa löytyy heila ja pitää saada isompi asunto. Silloin ensimmäinen asunto jääkin vuokralle, kertoo Nordean pankinjohtaja Sami Pokki.

Asuntoja hankitaan kuitenkin myös puhtaasti sijoitustoimintaa varteen. Asuntosijoittaminen on Raahen alueellakin hyvin suosittua ja kysyntä sijoitusasunnoille on kasvanut viime vuosina. Raahen Osuuspankin pankinjohtaja Marja-Liisa Kettunen kertoo, että kiihkeimmillään asuntosijoittaminen oli, kun Fennovoima julkisti päätöksensä rakentaa ydinvoimala Pyhäjoelle. Sen jälkeen meno on ollut tasaisempaa. Raahen Nordean pankinjohtaja Sami Pokki kokee, ettei kiinnostus kiinteistösijoittamiseen ole Raahen alueella kuitenkaan laantunut.

–Sekä vuokrattaviin asuntoihin että metsiin halutaan sijoittaa. Selkeä muutos kysynnässä on ollut viimeiset kaksi vuotta.

Asunto sijoituskohteena -kyselytutkimuksen mukaan asuntosijoittaminen kiinnostaa etenkin nuoria, jotka pitävät asunnon omistamista selvästi muita ikäluokkia kannattavampana ja turvallisempana tapana vaurastua. Raahen alueella nuorten osuus asuntosijoittajista ei ole merkillepantavaa.

–Ehkä tämä trendi on ennemminkin Etelä-Suomessa, Kettunen pohtii.

Sekä Pokki että Kettunen kertovat, että yleisimmin sijoitusasuntoa Raahen alueella hankkiva on jo vanhempi ihminen, jonka talous on vakaa ja pankkitilillä hieman ylimääräistä. Pankinjohtajat muistuttavat, että vaikka asuntosijoittaminen onkin hyvä tapa sijoittaa, ei se ole täysin vaivatonta ja riskitöntä. Omistajalle sisältyy vastuita ja velvollisuuksia eikä voittoja voi odottaa kovinkaan nopeasti.

–Tilastollisesti vuokra-asunnossa on vuokralainen keskimäärin 10 kuukautta vuodessa. Ne kymmenen kuukautta lainat kyllä lyhenevät, mutta loput kaksi kuukautta joudut maksamaan itse. Siinä pitää olla talous kunnossa, että pärjää, Pokki sanoo.

Asunnonostajien ehtoja kiristettiin viime vuoden heinäkuun alusta alkaen. Ehdot koskettavat myös sijoitusasunnoista haaveilevia. Vaatimukset vaikuttavat osaltaan siihen, minkälaisia sijoitusasuntoja asiakkaat halajavat. Pokin mielestä eniten hankitaan kerrostalo- tai rivitaloasuntoja. Niin uusille kuin vanhoillekin on omat ostajansa.

–Nuoremmat, joilla on ehkä vähemmän rahaa käytettävissään, hankkivat yleensä vähän vanhemman kerrostaloasunnon. Vanhemmat taas ostavat uudempia. Ammattimainen sijoittaja saattaa varata uudesta kohteesta kerralla seitsemän tai kymmenenkin asuntoa.

Vaikka asuntosijoittamiseen liittyy aina riskejä, pitävät Pokki ja Kettunen asuntosijoittamista hyvänä tapana kerryttää varallisuutta, jos sinnikkyyttä on. Ne, joita riskit tai vastuu huolettavat liikaa, sijoittavat yleensä muualle kuin asuntoihin.

–Jotkut sijoittavat esimerkiksi vuokratuottorahastoihin. Nämä rahastot sijoittavat asuntoihin eikä sijoittajan tarvitse kantaa vastuuta asunnosta, Kettunen kertoo.

Nuorten sijoitusaikeet ovat kyselyn mukaan muutenkin korkealla. Nuoret aikovat sijoittaa varallisuuttaan tulevaisuudessa muita ikäryhmiä yleisemmin paitsi asuntoihin niin myös osakkeisiin ja rahastoihin. Marja-Liisa Kettunen sanoo nuorten ajattelevan tänä päivänä ihan toisin kuin aikaisemmat sukupolvet.

–Nuoret ovat kiinnostuneita tulevaisuudestaan ja he ymmärtävät, että säästäminen kannattaa.

FAKTA

Millainen on suomalaisen mielestä hyvä sijoitusasunto?

Sijaitsee kasvukeskuksessa – keskustassa tai keskustan läheisyydessä.

Pääsääntöisesti kerrostaloyksiö tai -kaksio, mutta maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa myös rivi- ja omakotitaloissa nähdään sijoituspotentiaalia.

Hankintahinnaltaan alle 200 000 euroa.

Rakennettu 2000-luvulla, ei kuitenkaan uudisasunto