Yli 90 vuotta palloa verkon yli

Raahen Verkkopalloseura perustettiin 1929, mutta tennis tuli Torsten Sahlströmin myötä Raaheen jo 1900-luvun alussa.

Raahen Verkkopalloseuran ensimmäinen puheenjohtaja oli Freyvid Nylander. Pitkää historiaa jatkavat seuran tuoreimmat puheenjohtajat Sami Ervasti, Mika Kananen ja Marko Väisänen.
Raahen Verkkopalloseuran ensimmäinen puheenjohtaja oli Freyvid Nylander. Pitkää historiaa jatkavat seuran tuoreimmat puheenjohtajat Sami Ervasti, Mika Kananen ja Marko Väisänen.
Kuva: Roy Viitanen

Tenniksen pelaaminen aloitettiin Raahessa nykyisen rantatorin alueella vuonna 1905. Raahelaisen tenniksen historiaan mahtuu huikea määrä menestystä. Raahelaiset sukujuuret omaava Wimbledonin voittaja Birgitta Lindström, junioreiden maailmanmestari Dolly Swanljung ja lukuisia muita SM-mitaleita kahmineita pelaajia.

Viime vuosina menestystä seuraan on tuonut seniorisarjoissa mestaruuksia voittanut Kyösti Heinänen. Juniori- ja aikuisten sarjoissa Suomen terävin kärki on nykyään kauempana, mutta RVS:n pelaajat ovat saavuttaneet kansallisten kisojen finaalipaikkoja ja luokkavoittoja niin kaksin- kuin nelinpelissä. RVS toimii edelleen noin 100 jäsenen seurana.

– Järjestetään seuran sisäisiä sekä liiton alaisia kilpailuja, pelataan sarjatennistä, osallistutaan kansallisiin kilpailuihin lähes koko suomen alueella, järjestetään tenniskursseja sekä vedetään tenniskoulua kesällä ja talvella, RVS:n tuleva puheenjohtaja Mika Kananen listaa toimintaa.

RVS on toiminut viime vuosina aktiivisesti, mutta julkisuudessa seuran toiminta ei ole juurikaan näkynyt. Mika Kananen myöntää, että toimintaa voisi tuoda paremmin esille.

– Ehkä pitää aktivoitua paremmin. Ollaan oltu aika vaatimattomia toiminnan esilletuomisessa, Kananen sanoo.

RVS juhlii 90-vuotista taivaltaan tulevana viikonloppuna järjestämällä kansalliset tenniskilpailut Koivuluodon massakentillä. Talven hallikisoja RVS ei ole muutamaan vuoteen enää järjestänyt.

– Nykyään kerran vuodessa järjestetään isommat kisat ja kansalliset kisat ovat kesän päätapahtuma. Talvella ei ole kisoja enää järjestetty uimahallin remontin jälkeen, Kananen sanoo.

Nykyisten olosuhteiden osalta Koivuluodon massakentät ovat hyvä paikka tenniksen pelaamiselle. RVS:n hallitus on ideoinut kenttien kehittämistä, jotta niiden ylläpitäminen helpottuisi.

– Koivuoluodossa on loistava tennispyhättö, mutta kenttien hoito on pienen porukan vastuulla. Tulevaisuudessa kaksi kenttää voisi esimerkiksi olla hiekkatekonurmia, joista Pyhäjoella on hyviä kokemuksia. Kaksi kenttää jäisi vielä massapinnalle, Kananen kertoo.

Talvella tennis kamppailee monen muun salitilaa tarvitsevan lajin tapaan salipulasta.

– Pienemmille junioreille sopivia tiloja Raahessa on, mutta kilpailutoimintaan tarjolla olevat tilat eivät täytä kaikkia tarpeita. Toki salitilanne on kaikkien lajien osalta aika haastava Raahessa tällä hetkellä. Kaikesta huolimatta Raahe on hyvä paikka harrastaa. Tulevaisuuttakin seuralla on, sillä seuran oman valmennustyön tuloksena on saatu jo useampi paikallinen juniori mukaan kilpailutoimintaan, Kananen sanoo.

Viimeiset viisi vuotta RVS:n lajivalikoimassa on ollut mukana myös sulkapallo. Kilpatoiminnan suhteen sulkapallo ei toimi aktiivisesti.

– Alussa oli suhteellisen koviakin kilpailijoita. Nyt muutama pelaaja käy kisoissa Pohjois-Suomessa, RVS:n Vesa Lumme kertoo.

Sulkapalloa seurassa pelataan säännöllisesti kerran viikossa Kuntokeidas Vesipekassa kahden tunnin vuorolla.

– Pari vuotta sitten vedettiin Luodon Tonin kanssa junnusulkkista. Kyselyjä tulee vuosittain pelaamismahdollisuuksista. Nykyään pelaaminen on enemmän kuntopelitoimintaa, jossa pelataan nelinpeliä, Lumme sanoo.