Ylös, ulos ja rinkka selkään

Suomalaisten retkeilyinnostus kasvaa koko ajan. Kansallispuistot vetävät väkeä, mutta myös lähiluonto alkaa löytyä. Se paras retkeilykohde ei välttämättä ole kaukana.

Näillä pärjää vaelluksella. Sadeviittaan verhoutunut Kea Creutz esitteli Alpuanharjulla vaellusvälineistöään. Hän suositteli hakemaan retkeilyvinkkejä luontoon.fi -sivustolta.
Näillä pärjää vaelluksella. Sadeviittaan verhoutunut Kea Creutz esitteli Alpuanharjulla vaellusvälineistöään. Hän suositteli hakemaan retkeilyvinkkejä luontoon.fi -sivustolta.
Kuva: Sari Jaatinen

Reipas kaatosadekaan ei ole este retkeilylle, kunhan vain on kunnolla varustautunut.

Ei siis ollut lainkaan huono juttu, että sade huuhteli maanantaina Alpuan hiihtomajalla järjestettyä Suomen Ladun retkeilytapahtumaa.

Vielä parempi oli, että retkeilyvälineistöä oli esittelemässä juuri Kea Creutz, sillä jos Helsingissä syntynyt ja kasvanut ja Bulevardilla rahoitusalalla työskennellyt nainen saa luontoherätyksen, tarttuu se taatusti muihinkin.

– Olen asunut viimeisen vuoden Kuusamossa. Opiskelin Kuusamo-opistossa valokuvausta, joten aika monta kuukkelia on tullut kuvattua, Kea nauraa.

Kea ehti aikuistua yli kolmekymppiseksi, kun hänestä alkoi tuntua siltä, että elämässä täytyy olla jotakin muutakin.

Sopivasti hänen elämäänsä tuli ihmisiä, jotka tutustuttivat Kean suunnistamiseen ja vaeltamiseen.

– Lähdin suunnistuskurssille ja sen jälkeen Suomen Ladun opaskurssille. Kun kävin UKK-puiston 120 kilometrin vaelluksen, homma lähti lapasesta.

Luonnosta saa täydellistä vastapainoa stressaavalle työlle ja kaupunkimaisemalle.

– Yksinkertaisuutta ja rauhaa. Olen itse aika levoton ja poukkoilen helposti. Luonnossa ei tarvitse ajatella mitään – yhtäkkiä tosiaan huomaa, ettei ajattele mitään. Tykkään myös tosi paljon suunnistamisesta, se on täyttä riemua!

Viime kesänä Kea jätti taakseen 15 vuoden työnsä rahoitusalalla ja vaihtoi luontomatkailuyritykseen. Takaisinpaluuta entiseen elämään ei taida enää olla.

Luonnossa liikkumisen hyödyt näkyvät Kean mukaan myös muussa arjessa, eikä vähiten töissä.

– Kun selvisin ensimmäisestä viikon vaelluksesta, itsevarmuus oli kasvanut ja se heijastui työmaailmaan. Kun pystyy ja osaa ja onnistuu, ne ovat valtavia tunteita.

Yksi hyvä esimerkki lyhyessä ajassa tapahtuvasta onnistumisesta tapahtui Jukolan viestissä. Facebookin Outdoor Siskot -ryhmässä oli ensin 50 naista, nyt 5648.

Ensimmäiseksi retkikohteeksi Kea kehottaa valitsemaan jonkin helpon paikan, vaikkapa kansallispuiston, jossa voi kulkea merkittyjä reittejä.

Raahessa hyviä retkeilykohteita ovat esimerkiksi Hummastinvaara ja Alpuan kinttupolut ja monet muut luontopolut.

Kea pakkaa rinkkaansa aina makuupussin ja makuualustan, kuivat vaihtovaatteet, ruokaa ja keittimen. Teltta on aina mukana, samoin sadesuoja ja ensiapupakkaus, kompassi ja kartta.

– Ihan ensimmäiselle retkelle lähdin 45-litraisella perusrepulla. Retkeily kannattaa aloittaa lämpimänä vuodenaikana ja siitä kannattaa tehdä itselle mukavaa. Pitää olla lämmin, eikä saa olla nälässä.

Suosikkiretkeilypaikoikseen Kea nostaa Hetta–Pallas -vaellusreitin, maisemat ovat niin kauniit siellä.

– Viime vuosina Koillismaa on tehnyt vaikutuksen. Siellä on hienoja kanjoneita, koskia, vaaroja ja lintuja.

Käsivarressa on karua paljakkaa ja upeita maisemia ja Kilpisjärven kautta saavuttaa lyhyessä ajassa aivan erilaisen maiseman, jylhän Pohjois-Norjan.

– Ihan tavallinen metsä, suo, suopursut ja metsän moninaisuus ovat hienoja. Kuntorasteja suosittelen kaikille, niissä oppii paljon.