Mainos: Syksyn supertarjouksena Raahen Seutu Digi + Lehti 4 kk vain 49 €, tilaa tästä!

Pääkirjoitus
Tilaajille

Ym­mär­rys murtaa en­nak­ko­luu­lo­ja

Olemme kaikki omalla tavallamme erilaisia. Diagnoosin kanssa voi löytää paikkansa maailmassa ja työelämässä.

Maallikosta voi tuntua, että erilaisista neuropsykologisista häiriöistä kärsivien ihmisten, arkikielessä nepsyjen, määrä on hurjasti lisääntynyt. Yksi syy diagnoosien määrään on yleistynyt tietoisuus asiasta. Se helpottaa oireiden tunnistamista. Neuropsykologisiin häiriöihin lasketaan autismin kirjo, erilaiset tarkkaavaisuushäiriöt sekä lukemisen ja oppimisen vaikeudet. Nykyisin moni saa diagnoosin jo lapsena, mikä mahdollistaa tukitoimet kouluiässä.

Vasta aikuisiällä diagnoosin saava on ehkä ehtinyt pohtia jo useamman vuosikymmenen syytä, miksi muille helpot asiat eivät luonnistu häneltä. Diagnoosin kera oman elämä on helpompi ottaa hallintaan ja vaikeudet saavat ymmärrettävän selityksen.

Tänä keväänä televisiossa esitetty Ylen Kirjolla-sarja kuvaa tositelevision keinoin neljän autismin kirjon diagnoosin saaneen nuoren arkea. Sarja on kerännyt runsaasti kehuja. Sitä on myös kritisoitu siitä, että se antaa autisteista stereotyyppisen kuvan. On ymmärrettävää, että seurattavaksi valikoitui ihmisiä, jotka pystyivät sitoutumaan televisiotuotantoon.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.