Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Ystävän it­se­mur­ha py­säyt­ti ja pani te­ke­mään ly­hy­te­lo­ku­van.

Tommi Ranta-Eskola ideoi Metsä-lyhytelokuvan nuoruuden kasvukivuista.

Metsä-elokuvaa on kuvattu muun muassa Raahen Lapaluodossa. Raahelaislähtöinen Tommi Ranta-Eskola esiintyy Raahen ”kansallispuvussa” eli Rautaruukin verkkareissa. Kuvauspäivän sää vaihtui sopivasti iltaa kohden ukkosilmaksi. Kuvaajana Olli Luoma-aho.
Metsä-elokuvaa on kuvattu muun muassa Raahen Lapaluodossa. Raahelaislähtöinen Tommi Ranta-Eskola esiintyy Raahen ”kansallispuvussa” eli Rautaruukin verkkareissa. Kuvauspäivän sää vaihtui sopivasti iltaa kohden ukkosilmaksi. Kuvaajana Olli Luoma-aho.
Kuva: Olli-Luoma-aho

Raahelaislähtöinen Tommi Ranta-Eskola toteuttaa pitkäaikaista haavettaan elokuvan tekemisestä. Lyhytelokuva kolmesta pojasta ja heidän kasvustaan aikuisiksi on nyt leikkausvaiheessa.

Hän kertoo, että Metsä-niminen elokuva julkaistaan vuodenvaihteessa ja se levitetään Youtuben ja muiden somekanavien kautta. Lisäksi se lähetetään esitettäväksi lyhytelokuvafestivaaleille.

Raahessa, Oulunsalossa, Oulussa ja Muhoksella kuvatusta elokuvasta tulee noin 15 minuutin mittainen ja sen teossa on ollut mukana Ranta-Eskolan kanssa joukko ammattilaisia ja harrastajia, kaikki talkoopohjalta. Kokonaan omin voimin tehty elokuva vaatisi kuitenkin hieman rahoitusta, ja avustushakemuksia onkin laitettu vetämään.

Korvaamaton apu on ollut Olli Luoma-ahosta, jolla on oma Feeniks Visual tuotantoyhtiö.

Kuvauspäiviin liittyi monia hyviä sattumia, kuten se, kun ensimmäisenä kuvauspäivää Raahen Meripelastajien majalla tuli kunnon ukonilma ja salamat kuin tilauksesta. Raahelaisuutta elokuvassa edustavat myös perinteiset Rautaruukin verkkarit. Ranta-Eskolan lisäksi toisessa pääroolissa oleva Markus Leskinen on kotoisin Raahesta. Kolmannen päähenkilön, Harri Suomelan, vanhemmat asuvat Pattijoella.

Ranta-Eskola paljastaa, että lapsuuden kaverin itsemurha on vaikuttanut paljon elokuvan tekemiseen. Elokuva on syntynyt muistellessa kuollutta ystävää ja omia lapsuuden kokemuksia.

Metsä- elokuva haluaakin nostaa esille mielenterveysongelmat. Ranta-Eskolan mukaan hoitoon hakeutumiseen on liian korkea kynnys. Tarjolla pitäisi olla enemmän matalan kynnyksen edullisia terapiapalveluita.

– Jos pelkästään perusarkiasioiden hoitaminen on vaikeaa, on terapian hakeminen jo liian monimutkaista.

Hänen mielestään parin vuoden terapia tekisi hyvää kenelle tahansa. Oman elämänsä ja ajatusten pohtiminen on avaavaa ja tervehdyttävää.

– Se on sellaista itsensä katselua ulkopuolelta, terapialla pystyy todella muuttumaan, hän kertoo omista kokemuksistaan.

Metsä tulee levitykseen somekanaville. Rooleissa Tommi Ranta-Eskola, Harri Suomela ja Markus Leskinen. Eturivissä miehiä nuorempina näyttelevät pojat Daniel Perander, Peetu Haapaniemi ja Teo Tyvelä.
Metsä tulee levitykseen somekanaville. Rooleissa Tommi Ranta-Eskola, Harri Suomela ja Markus Leskinen. Eturivissä miehiä nuorempina näyttelevät pojat Daniel Perander, Peetu Haapaniemi ja Teo Tyvelä.
Kuva: Olli Luoma-aho

Elokuvan teko on ollut ajoittain rankkaa. Se on ollut tunteiden kirjoa, riitoja, mutta myös sopimisia. Projekti onkin vahvistanut kaveripiirin yhteishenkeä. Mukana on ollut koko joukko avustajia ja assistentteja hoitamassa eri tehtäviä.

He saivat elokuvan tekoon mukaan myös kolme nuorta poikaa, jotka ovatkin olleet todella innostuneita. Elokuva ei kuitenkaan sovellu alle 15-vuotiaille rankkojen kohtausten takia.

– Lapsena leikittiin, kuka uskaltaa mennä pisimmälle metsään. Elokuvassa on sellaista impulsiivista nuorten hölmöilyä, hän kertoo.

Ranta-Eskola harmittelee sitä, että nuorten mahdollisuudet harrastaa elokuvan ja musiikin tekemistä ovat huonot ainakin Raahen seudulla.

– Liikuntaa toki nuorille tarjotaan. Sekin on hyvä, itsekin olen liikuntaa harrastanut, mutta tarvittaisiin myös muuta, hän sanoo.

Hän kertoo innostuneensa näyttelemisestä jo lapsena, kun kulki äitinsä mukana Pattijoella harrastajateatterin harjoituksissa ja näytöksissä.

Nuorten asia on hänelle tärkeä, sillä hän on työskennellyt aikaisemmin pitkään erityislasten ja -nuorten parissa. Nyt elokuva on vienyt mennessään.

– Nyt elokuvan ja teatterin tekeminen kiinnostaa enemmän kuin sotepuoli. Harkitsen jopa alan vaihtoa. Olen myös aloittanut kirjoittaa omaa esikoiskirjaa.

Fakta

Metsä

Metsä on noin 15- minuuttinen lyhytelokuva.

Käsikirjoitus ja ohjaus: Tommi Ranta-Eskola.

Kuvaaja: Olli Luoma-aho

Päärooleissa: Tommi Ranta-Eskola, Harri Suomela ja Markus Leskinen

Roolinimet: Late, Juki ja Panu.

Linkit: https://www.instagram.com/metsalyhari ja https://m.facebook.com/metsalyhytelokuva