Mainos: Tilaa Raahen Seutu Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 3 kk 35,70 € + 2 kk kaupan päälle, tilaa tästä

An­nan­päi­vä on arvokas pe­rin­ne, joka elää ja muuttuu

Vanha jouluperinne on muuttanut muotoaan, mutta on monelle raahelaiselle jo tärkein joulunalustapahtuma.

Villivekaran lapset viihdyttivät hauskoilla jouluohjelmilla Patalaan kokoontuneita Annanpäivän viettäjiä. Taru Rajamäki oli äitinsä Tuija Rajamäen myyntipöydän hoitajana kauniissa Munsalan puvussaan lasihimmeleiden ympäröimänä. Tuija Rajamäki kertoi Annanpäivän ohjelmasta. Raahen Pekka 2017, Frans Säily ihasteli Annanpäivän viettoa ja oli itsekin mukana nyt ensimmäistä kertaa. Keramiikkaketut ovat vain yksi tuote tuhansien joukossa myyjäisissä. Anni Pisilä (7) tuli askartelemaan tontunovea Patalan yläkertaan. Rumpaajat kiersivät kaupunkia jo aamuhämärissä. Raili Mylly ja Kaisa Qvist kiinnostuivat koruista. Villivekaran lapset viihdyttivät Patalan vieraita. Rumpaajia oli nyt enemmän kuin vuosiin.
Villivekaran lapset viihdyttivät hauskoilla jouluohjelmilla Patalaan kokoontuneita Annanpäivän viettäjiä.
Villivekaran lapset viihdyttivät hauskoilla jouluohjelmilla Patalaan kokoontuneita Annanpäivän viettäjiä.

Vanhan Raahen joulunodotus alkoi Annanpäivänä, kaksi viikkoa ennen joulua. Kristillisessä perinteessä 9. joulukuuta on Pyhän Annan, neitsyt Marian äidin juhla.

Annapäivän merkitys kuitenkin hämärtyi muinoin ja Annapäivästä tuli mielenkiintoinen remuamisjuhla, jossa kaupunkilaiset pukeutuivat hassuihin vaatteisiin ja remusivat kulkueena jo aamuyöstä pitkin vanhan Raahen katuja herätellen kaupungin Annoja.

"–Olipa kerran vuuesa se Annanpäivän aamu silloinpa ne russakatkin rommiryypyn saivat, ruukattiin huutaa tahi laulaa. Kaikki "annalat" kierrettiin, niin nuoret kuin vanhat, rikkaat kuin vähäisemmätkin."

Sittemmin papit ja viskaalit lopettivat ja kielsivät remuamiset, mutta vanhaa perinnettä herätettiin henkiin uudestaan 80-luvulla ja viime vuosina se on ollut Raahen-opiston ja muiden kaupungin toimijoiden joulunavaus myyjäisineen ja ohjelmineen.

Nykyisin rumpaajat ovat joukko lapsia ja heidän vanhempiaan sekä aktiivisia Raahe-opistolaisia. Muun muassa Meeri Larsson ja Helena Holappa ovat mukana joka vuosi.

Patala täyttyikin lauantaina jo aamutuimaan opistolaisista ja muista käsityöläisistä, jotka myivät toinen toistaan ihanimpia tuotteita, koristeita ja leivonnaisia joululahjoiksi ja muuten vaan.

Annapäivän puurot ovat kuuluneet myös Raili Myllyn, Kaisa Qvistin ja Marjatta Rytilän ohjelmaan jo vuosia. Myös ostoksia tehdään.

Raahe-Seuran Aki Pulkkanen oli myymässä muun muassa Gunilla ja kummat kertomukset- kummitusjuttukirjaansa, josta on otettu jo toinen painos.

Myyjäisten ohella saattoi askarrella ja kuunnella esityksiä eri puolilla kaupunkia.

Annanpäivän avannut Raahen Pekka 2017, Frans Säily totesi, ettei ole vielä yli 50-vuotisen Raahen kauden aikanaan ehtinyt käydä Patalassa, eikä Annanpäiviäkään viettää, mutta nyt hän nosti sen ykköseksi Raahen kulttuuritapahtumien joukossa.

Säily on iloinen siitä, että aktiiviset kaupunkilaiset järjestävät upeita tapahtumia, jotka saavat näkyvyyttä muuallakin kuin Raahessa.

Vuoden Pekkana hän on saanut tutustua itselle uusiin paikkoihin ja tapahtumiin ja kiitti raahelaisia siitä rakkaudesta ja lämmöstä, jota he kaupunkiaan kohtaan tuntevat.

Raahen hyvästä vauhdista kertovat hänen mukaansa kouluhankkeet, joista Antinkankaan monitoimitalo on valtava ja hyvä esimerkki.