Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

Anssi Ti­kan­mä­ki joh­dat­ti kou­lu­lai­set mu­si­kaa­li­sel­le mat­kal­le läpi Suomen

Live-musiikki on aivan muuta kuin Spotify.

Anssi Tikanmäki soitti Parhalahdella sähköpianoa. Saksofonissa oli Anton Morozov. Nopean roudauksen jälkeen Parhalahden koulun yksi luokka muuttui esiintymistilaksi.
Anssi Tikanmäki soitti Parhalahdella sähköpianoa. Saksofonissa oli Anton Morozov.
Anssi Tikanmäki soitti Parhalahdella sähköpianoa. Saksofonissa oli Anton Morozov.

Jokainen minuutti on tärkeä. Anssi Tikanmäen Orkesteri, eli ATO, saapuu Parhalahden koululle hieman etuajassa. Aikataulun mukaan heidän pitäisi olla paikalla varttia vaille kymmenen, mutta ovi käy jo kahtakymmentä vaille.

ATO esiintyi tiistaina kolme kertaa Pyhäjoen lukiolla. Keskiviikkona vuorossa on kolme muuta koulua. Kun päivään täytyy saada mahtumaan useita esiintymisiä, siirtymäajat ovat lyhyitä. Parhalahdelle soittajat saapuivat Pirttikosken koululta.

Soittimien kasaamisessa menee varttitunti. Sen jälkeen vuorossa on nopea puolen tunnin soundcheck ja kaikki alkaa olla valmista.

–Tässä täytyy kasvattaa rutiinia. Välillä on vielä lyhyempiäkin vaihtoaikoja, Tikanmäki sanoo.

Yllättäviä poikkeamia ei oikein voi tulla.

–Täytyy mennä piuha heti oikeaan reikään.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Pianisti ja säveltäjä Anssi Tikanmäki on nähnyt muusikon uransa aikana monenlaisia esiintymislavoja. Haapajärveltä kotoisin oleva Tikanmäki kiersi Pohjois-Pohjanmaata tanssiorkesterin kanssa jo 1970-luvun lopulla.

Erityisen hyvin Tikanmäki tunnetaan hyvin Mika ja Aki Kaurismäen elokuviin tekemästään musiikista. 1980-luvulla hän soitti Juice Leskinen Grand Slamissa ja sovitti Leskisen tunnetuimpia kappaleita.

Koulukonsertteja hän on tehnyt oman orkesterinsa kanssa säännöllisesti viitisen vuotta. Yhtyeessä soittaa myös kaksi Tikanmäen poikaa: Eemil Tikanmäki kitaraa ja viuluja sekä Eljas Tikanmäki rumpuja ja haitaria. Muut jäsenet ovat basisti Juuso Nordlund ja saksofonisti Anton Morozov.

Vuosien aikana he ovat soittaneet kaikenkokoisissa kouluissa pienistä kyläkouluista suuriin koulukeskuksiin.

–Tämä on hirveän mielenkiintoista, kun on erilaisia yleisöjä ja lapsia.

Esiintymispaikoissa on runsaasti vaihtelua. Parhalahdella ei ole liikuntasalia, joten esiintymispaikkana on luokka. Sitä ei tapahdu kovin usein. Pulpetit on siirretty syrjään esityksen ajaksi.

Tikanmäki nauraa, että koulukonserteissa on se hyvä puoli, että yleisöä on joka kerta.

Erityisen ahkerasti soittajat ovat kiertäneet viime vuoden syksystä lähtien. Maisemakuvia Suomesta -konsertit sopivat erityisen hyvin itsenäisyyden sataa vuotta juhlivaan Suomeen.

–Kysyntää on ollut.

Syyskuussa he esiintyivät joka viikko kolmessa tai neljässä paikassa.

–Aikamoista menoa.

Jossain välissä täytyy soittaa myös itse sovitut keikat, kuten Savoyn parin viikon päästä oleva juhlakonsertti.

Vuonna 1981 julkaistu Maisemakuvia Suomesta -levy on myynyt kultalevyn verran, eli 25 000 kappaletta.

ATOn koulukonsertit ovat osa Konserttikeskuksen ohjelmistoa. Tikanmäki kiittelee Konserttikeskuksen toimintaa vuolaasti. Syrjäkyliltä ei kovin helposti lähdetä lähikuntiin konsertteihin, joten on hienoa, että konsertit tulevat kouluihin.

Elävänä soitettu musiikki voi olla joillekin koululaisille ahaa-elämys.

–Että määkin haluan soittaa tuota saksofonia!

–Live-musiikki on ihan eri asia kuin Spotifyssa kuunneltu.

Kun viimeisenä soitetun Jean Sibeliuksen Finlandian viimeiset sävelet päättyivät, soittajat aloittivat purkamisen. Seuraava yleisö odotti Yppärin koulussa. Aikatauluun on merkitty purkuajaksi 15 minuuttia ja matkaksi 15 kilometriä.