Raahen Seudun edus­kun­ta­vaa­li­ko­ne avautui – ­Vas­taa ja löydä sinulle sopivin eh­do­kas!

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Asun­to­ve­lal­li­sil­la on edessä uusi ajan­jak­so

15 prosentin korkoihin verrattuna 3 prosenttia ei ole paljon, mutta nollakorkoihin verrattuna korotus silti tuntuu.

Asuntovelallisten otsasuoni tykyttää nyt kiivaammin kuin vuosiin. Takana ovat ajat, jolloin lainasta ei tarvinnut maksaa kuin marginaalia. Osa velallisista selviää kolmen prosentin koroista pienellä harmituksella, toisiin korotus osuu kipeämmin. Lainanottovaiheessa nykyvelalliset ovat kuitenkin joutuneet läpäisemään pankkien stressitestin, jolla on arvioitu, selviäisikö velallinen kuuden prosentin korosta.

Kuuteen prosenttiin asuntolainan korko tuskin tulee nousemaan, mutta kolmen prosentin ylä- ja alapuolella lähitulevaisuudessa varmaan liikutaan. Osa on varautunut koronnousuun hankkimalla lainaansa korkosuojan.

Toisaalta nykyisten ensiasunnon hankkijoiden lapsuudessa heidän vanhempansa maksoivat asuntolainoistaan jopa 15 prosentin korkoja. Takavuosikymmenten kaksinumeroisiin korkoihin ja viime vuosikymmenen nollakoroihin peilaten voisi puhua tilanteen normalisoitumisesta. Toki korot nousivat viime vuonna varsin nopeaa tahtia.

Viime vuosiin verrattuna asuntovelallisen tilannetta kiristää myös korkovähennysoikeuden poistuminen kokonaan tämän vuoden alusta.

Lue digiä _1 kk 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.