-

Captain Canada varasti raa­he­lais­nai­sen sydämen

Raahelainen Riikka Hänninen ja kanadalainen Andrew Järvinen viettivät 6.6. kihlajaistensa ensimmäistä vuosipäivää. Ensimmäinen yhteinen vuosi oli tapahtumarikas.

Raahelainen Riikka Hänninen ja kanadalainen Andrew Järvinen viettivät 6.6. kihlajaistensa ensimmäistä vuosipäivää. Ensimmäinen yhteinen vuosi oli tapahtumarikas.

Parin häitä tullaan viettämään Pattijoen metsäkirkolla.
Parin häitä tullaan viettämään Pattijoen metsäkirkolla.
Kuva: Vesa Joensuu

Raahessa asuva Riikka Hänninen löysi elämänrakkautensa kaukaa, aina Kanadasta asti. Hänen nykyinen kihlattunsa, Andrew Järvinen, matkusti lähes 8000 kilometriä päästäkseen rakkaansa luo.

Parin rakkaustarina sai alkunsa Facebookista. Siellä Riikka ja Andrew tutustuivat toisiinsa Andrewin suomalaisen serkun kautta. He alkoivat jutella ja puhuivatkin pian lähes taukoamatta videopuheluilla ja tekstiviesteillä 10 tunnin aikaerosta huolimatta.

Kuvassa näkyy, miten pitkän matkan Andrew matkusti tapaamaan Riikkaa.
Kuvassa näkyy, miten pitkän matkan Andrew matkusti tapaamaan Riikkaa.

– Valvoin melko monta yötä, että pystyin juttelemaan hänen kanssaan. Minulla oli yö, kun hänellä oli päivä, kertoo Andrew.

Pian Riikka seisoikin jo lentokentällä odottamassa Andrewta, kyltin ”Tervetuloa kotiin Andrew” kanssa. Hänen luokseen ennen Andrewta tuli kuitenkin toinen mies.

– Hän vain kysyi multa, että odotanko kanadalaista miestä. Sanoin että joo. Hän siihen sitten tokaisi, että minä tulin ottamaan niitä kuvia, Riikka selittää.

Kauaa hän ei joutunut miehen sanomaa kummastelemaan, sillä pian Andrew saapui, Kanadan lippu olallaan ikään kuin viittana ja päässään hänellä oli stetsoni. Hän polvistui Riikan eteen ja pyysi tätä vaimokseen.

– Oltiinhan me puhuttu kihloihin menemisestä, että ei se sillä tavalla ihan kokonaan yllätys ollut, mutta en osannut odottaa sitä juuri sinä ajankohtana. Ihana yllätys, Riikka iloitsee.

Andrew kertoo, että päätös kosia heti oli hänelle helppo ja tavallaan myös itsestäänselvyys.

– Elämä on liian lyhyt, joten miksi odottaa, kun löytää sen oikean. Sitä paitsi ei tässä enää ainakaan nuorennuta, Andrew naureskelee.

Kosinta tapahtui Helsinki-Vantaan lentokentällä.
Kosinta tapahtui Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Kuluneen vuoden aikana pari on reissannut niin Suomessa kuin sen ulkopuolellakin.

– Lähdettiin käymään Kanadassa, mutta ei päästy sille lennolle mille oli tarkoitus. Jouduttiin nukkumaan autossa ja sitten otettiin pikalähtö Pariisiin, josta lennettiin Lontooseen ja lopulta päästiin Kanadaan. Oli se melkoinen seikkailu, kuvailee Riikka.

He tykkäävät myös toisenlaisista seikkailuista.

– Kaikki ulkoilmajutut ovat mahtavia ja tykätään erityisesti nukkua teltassa. Andrew on myös innostunut metsästyksestä ja kalastuksesta, kertoo Riikka.

Heillä onkin tarkoitus tulevan kesän aikana kierrellä hyviä kalapaikkoja ympäri Suomen.

Hääkellojen helinää

Raahen parhaiksi paikoiksi Andrew nimeää vanhan kaupungin, museot ja kirkot.

– Pidän vanhojen rakennusten arkkitehtuurista, kirkot ja vanha kaupunki ovat upeita, Andrew sanoo.

Paria yhdistääkin kiinnostus museoihin ja vanhahtaviin asioihin. Molemmat pitävät rustiikkisesta tunnelmasta.

Se näkyy myös hääpaikan valinnassa. Häitä tullaan nimittäin viettämään Pattijoen metsäkirkolla, kynttilöiden valossa. Häiden teema on cowboytyylinen ja maalaisromanttinen. Riikka aikoo pukea jalkoihinsa Andrewin hänelle tuomat cowboy saappaat ja päällensä teemaan sopivan mekon.

– Ei semmoista muhkeaa mekkoa, hän selventää.

Häitä oli tarkoitus viettää jo aiemmin, mutta koronan takia niitä jouduttiin siirtämään. Koristeita Riikalla on kuitenkin varastoissa jo laatikkokaupalla.

Onnellinen kihlapari vietti vuosipäiväänsä 6.6.
Onnellinen kihlapari vietti vuosipäiväänsä 6.6.

Vastaanotto parilla on ollut pääasiassa myönteinen ja lähipiiri on ollut kannustava.

– Äitini on ollut todella iloinen, kun olen löytänyt noin ihanan tytön, Andrew hehkuttaa.

– Onhan siinä toki tällaisia kielellisiä ongelmia, kun minun vanhemmat ei puhu englantia ihan hirveästi. Hekin ovat kuitenkin iloisia puolestamme, Riikka kertoo.

Kielimuuri on kyllä olemassa, mutta ei se ole parin elämää kauheasti haitannut.

– Vaikka en vielä puhukaan suomea, niin suomalaisten sukulaisteni ansiosta ymmärrän kehonkieltä melko hyvin. Tunnistan myös joitain sanoja puheesta, Andrew selittää.

He olivat pyrkineet saamaan Andrewta kielikursseille jo aiemmin, mutta ne olivat täynnä.

– Uusi yritys ensi elokuussa. Siihen asti minä koitan opettaa häntä, kirjaston lastenkirjoilla, naurahtaa Riikka.

Suomeen sopeutuminen on ollut Andrewille melko helppoa, sillä sääolosuhteet ovat melko samanlaiset kuin kotipuolessa ja hänellä on myös paljon sukua Suomessa.

Töitä Andrew ei ole vielä päässyt tekemään, sillä siihen vaaditaan oleskelulupa. Koulutukseltaan hän on hitsaaja. Oleskeluluvan saamisessa menee yleensä 12–14 kuukautta, joskin lupapalvelut ovat olleet melko ruuhkaisia lähiaikoina. Tämän jälkeen kestää neljä vuotta, että hän voi viimein saada Suomen kansalaisuuden. Tuon neljän vuoden aikana Andrewn täytyy oppia suomen kieli.

"Vaikka en puhukaan vielä suomea, niin suomalaisten sukulaisteni ansiosta ymmärrän kehonkieltä melko hyvin."
Andrew Järvinen

– Onhan se haastavaa, mutta haluan oppia sitä, koska se on kaunis kieli. Ja totta kai teen rakkaani eteen mitä vain, Andrew sanoo.

– Olemme myös molemmat melko itsepäisiä. Jos päätämme jotakin, niin myös teemme sen, hän lisää naurahtaen.

Oleskeluluvan puuttuminen hankaloittaa elämää myös toisella tavalla.

– Pankkitilin aukaiseminen oli kyllä hankalaa. Myöskään verkkopankkitunnuksia ei voi saada ilman oleskelulupaa, Riikka harmittelee.

Selkeää yhdenmukaista ohjeistusta on parin mukaan hankala löytää.

– Olenkin miettinyt, että voisin kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan siitä, mistä kannattaa lähteä liikkeelle ja millaisia asioita prosessi edellyttää, Riikka kertoo.

Parin rakkaus toisiaan kohtaan ei varmasti jää kellekään epäselväksi kauniin puheen ja hellien katseiden johdosta. He kutsuvat toisiaan niin sielunkumppaneiksi, kuin parhaiksi ystäviksikin. Heillä on myös tapana ottaa paljon yhteiskuvia reissatessaan.

– Aluksi olin vähän, että kehtaatko tosiaan käydä kysymässä, että ottaisivatko he meistä kuvan, mutta nykyään saatan käydä itsekin kysymässä, siihen tottuu, Riikka muistelee.

Yhdenlaisia kuvia heiltä löytyykin paljon, nimittäin pusukuvia.

– Se on se perinteinen, kun pyydetään jotakin ottamaan meistä kuva, niin ensin vain seisotaan siinä ja sitten kuvaaja huikkaa, että seuraavaksi pusukuva, Riikka kertoo hymyillen.

Riikan ja Andrewin tarinaan pääset tästä.

Pari aikoo matkata tulevana kesänä käymään Kanadassa.
Pari aikoo matkata tulevana kesänä käymään Kanadassa.
Kuva: Vesa Joensuu