Hyvää itsenäisyyspäivää! : It­se­näi­syys­päi­vän Raahen Seutu il­mes­tyy nä­köis­leh­te­nä

Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ekoilua ry näytti mallia: Täältä tulee upea lä­hi­muo­ti

Outin farkkurotsiin maalattiin siivet, hammasrattaita ja kello ja lisättiin metallikilluttimia. Laukkua tuunattiin kaapin vetimillä, vyön osilla ja muulla sälällä. Muotinäytöksen juonsi Riikka Kononen upeassa kampauksessa ja komeissa sarvissa. Lavalle tulossa Milka kesämittaan lyhennetyissä housuissa ja paidassa. Muistatko 70-luvun virkatut seinäkoristeet. Näin niistä tuunautuu kesän hitti: paljasjalkasandaalit. Annan mustilla yksityiskohdilla tuunattu pitsimekko kilpailee huomiosta komeiden, taitavan askartelijan tekemien sarvien kanssa.
Outin farkkurotsiin maalattiin siivet, hammasrattaita ja kello ja lisättiin metallikilluttimia. Laukkua tuunattiin kaapin vetimillä, vyön osilla ja muulla sälällä.
Outin farkkurotsiin maalattiin siivet, hammasrattaita ja kello ja lisättiin metallikilluttimia. Laukkua tuunattiin kaapin vetimillä, vyön osilla ja muulla sälällä.

Yhdistystoimintansa lakkauttava raahelainen Ekoilua ry tempaisi näyttävän loppunousun – kierrätysmuotinäytöksen Raahen Kahvila Ruiskuhuoneella lauantaina.

Sadekin ymmärsi tauota näytöksen ajaksi ja terassin katoksen alle ahtautunut yleisö sai nähdä komean kavalkadin monin tavoin tuunattuja vaatteita.

Kierrätysmuotinäytös oli kaikkea muuta kuin vintiltä kannettuja lumppuja. Asuissa oli oivallusta ja uskallusta, kekseliäisyyttä ja monenlaista käsityötaitoa. Ylipäätään kokonaisuuden eteen oli nähty vaivaa. Ekokampaamo Hiusmeren taituroimat kampaukset olivat piste i:n päälle.

Koruissa toistui sama idea kuin vaatteissa. Materiaaliksi niin korviin, kaulaan kuin ranteeseenkin käy kaikki tietokoneen näppäimistä lusikoihin, napeista pyörän kettinkiin ja cd-levyistä vetoketjuihin. Käsilaukunkin voi askarrella kauniskantisesta kirjasta.

Näytöksen viesti tuli erinomaisen selväksi: katso kahteen kertaan ja vielä kolmannenkin kerran vaatetta, jonka aiot heittää pois. Pelkillä saksilla saa jo ihmeitä aikaan – helmaa ja hihoja poikki tai kangasta hapsuille. Mukavuusvaate voi syntyä vaikka vanhasta neulemekosta, kunhan klipsaisee hihat pois.

Myös kaikenlainen pieni metallisälä, joita laatikoiden pohjilla pyörii, voi olla juuri sitä mitä kulahtanut käsilaukkusi tai nahkatakkisi kaipaa.

Esiäitien ja -isien komeroita kannattaa katsoa sillä silmällä. Vanha äitiysmekko tai etelänlomalta harkitsemattomasti ostettu kaapu tiivistyy ompelukoneen kanssa toimivaksi kotelomekoksi.

Väreillä tekee niin ikään ihmeitä, samoin muutamalla hapsulla. Laajasta huivista syntyy mekko tai paita kun leikkaa reiän oikeaan paikkaan ja tikkaa saumaa sopivaan kohtaan.

Näytös oli kaikessa upeassa runsaudessaan kuin haaste – pallon heitto yleisölle ja yhdistyksen jättämä viisas perintö: kierrättäkää, tuunatkaa, kirjailkaa ja värjätkää ennen kuin heitätte pois. Vaate saattaa kasvattaa elinikäänsä siitä vielä kymmenillä vuosilla, kunnes seuraava sukupolvi tekee sille omat jekkunsa.

Vaatteita näytökseen olivat tuunanneet Riikka Kononen, Sari Keinänen, Riikka Pyykkö, Milka Grekula, Anna-Liisa Niemelä ja Mervi Saarni.