Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

Ekoi­lua-yh­dis­tys lo­pet­taa näyt­tä­väs­ti: Hal­li­tuk­seen ei löy­ty­nyt toi­mi­joi­ta

Tällä viikolla vietetään Raahe Goes Green -toimintaviikkoa ja lauantaina siivotaan koko Suomi.

Mervi Saarni on yksi monista Siistiä Piknikohjelmaa Seminaari puistossa -tapahtuman järjestäjistä. -Valtakunnallinen siivouspäivä on myös omasta kaupungista huolehtimista, Mervi sanoo.
Mervi Saarni on yksi monista Siistiä Piknikohjelmaa Seminaari puistossa -tapahtuman järjestäjistä. -Valtakunnallinen siivouspäivä on myös omasta kaupungista huolehtimista, Mervi sanoo.

Ympäristöystävällisyydelle ja kestävälle kehitykselle liputtava Raahe Goes Green -toimintaviikko huipentuu lauantaina Ruiskuhuoneella soivaan KakeRockiin, Ekotoriin ja kierrätysmuotinäytökseen.

Viikon keskeinen toimija, Ekoilua ry on tosin loppusuoralla ja yhdistyksen lakkauttamistoimet on aloitettu.

–Emme saaneet hallitusta kasaan. Yhdistyksen jäsenillä on pahimmat ruuhkavuodet menossa ja tällainen toiminta vaatii aina tietynlaista sitoutumista, sanoo puheenjohtaja Sari Keinänen.

Yhdistys lähti voimakkaaseen nousuun ruokapiirin myötä. Nyt ruokapiiri on käynyt tarpeettomaksi, koska kaupoista saa hyvin luomu- ja lähiruokaa.

Keinäsen mielestä yhdistyksen keskeiseksi toimintamuodoksi olisi tullut tapahtumien järjestäminen. Yhdistyksen lakkauttaminen ei toki estä ketään järjestämästä ja osallistumasta.

Järven tarina -dokumentti virittää sopivasti viikon teemaan huomenna tiistaina. Dokumentti esitetään Raahesalissa kello 18, eikä pääsymaksua peritä.

Vihreä viikko jatkuu keskiviikkona Pattijoella 4H-kierrätyskeskuksen toimintapäivänä. Kello 10-17 välisenä aikana kierrätyskeskuksella on taimienvaihtoa ja tietysti vilkasta kierrätystoimintaa. Käyttämällä palveluja, tulee samalla tukeneeksi paikallista 4H- lapsi- ja nuorisotyötä.

Nuorisotoimi tempaisee myös Nuorisokahvila Cupissa kello 16-20. Porukalla tehdään yhteisöllinen taideteos, askarrellaan sanomalehtiruusuja ja juodaan luomukahvia. Tapahtuma on ikärajaton.

Keskiviikkoiltana kuudelta alkaa Raahen Teatterilla kierrätyspaja. Parin tunnin aikana muokataan t-paidoista kauppakasseja ilman ompelua ja valmistetaan kesäkukille näppärät, maatuvat istutuspotit. Materiaalit saa talon puolesta.

Lauantaina Suomi viettää Siivouspäivää.

Raahessa on tarjolla muun muassa Siistiä piknik-ohjelmaa Seminaarin puistossa.

Skellefteån puhallinorkesteri käy puhaltamassa alkutahdit päivälle – ja samana iltana orkesteria pääsee kuulemaan Raahesalissa Raahen puhallinorkesterin kanssa yhteiskonsertissa.

Päivän vastuuhenkilöt, It-pajan ohjaaja Pertti Uunila ja harjoituskahvilan ohjaaja Mervi Saarni sekä lukuisat hanke- ja kehittämisyksikön toimijat ovat suunnitelleet päivän, jossa on monenlaista osallistumisen paikkaa.

Seminaarin puistoon on jo noussut myyntikojuja ja myyntipaikat vallataankin tulojärjestyksessä. Muutama koju on varattu villiyrttiruokailuun. Myös Hyvä alku Raahessa -hankkeen maahanmuuttajat ovat tulossa tekemään etnistä ruokaa popup-ravintolaansa.

–Musiikkitarjontaan saa itse osallistua. Täällä käy kitararyhmä ja laulajia, mutta halukkaat saavat osallistua itse musisointiin, Mervi Saarni kertoo.

Hyväntekeväisyyshuutokaupan esineisiin pääsee tutustumaan jo kello 11, varsinainen huutelu alkaa kello 13 Lionsien nuijimana.

Päivässä on mukana myös Roskalava Raahe, sekä myymässä että tekemässä toimintaansa tutuksi.

Lapsille on luvassa askartelua ja jättiläissaippuakuplien puhaltelua. Pihaan nousee myös telttoja, joihin pikkuväki saa pujahdella.

–Siivouspäivä tarkoittaa myös siistiä kaupunkikulttuuria. Opetellaan pitämään huolta kaupungista ja siivotaan kotoa turha tavara kiertoon.

Vaikka päivän teeman mukaisesti jokainen saa tempaista kirpputorin pystyyn mihin tahansa, on Seminaarille haluttu koota toimijoita yhteen tekemään päivästä monen käsiparin kanssa totta.

Siivouspäivä

Lauantaina 27.5. vietettävä valtakunnallinen Siivouspäivä muuttaa koko Suomen kirppariksi.

Pyhäjoella siivouspäiväkirppis järjestetään Kirkkopuistossa, Vanhatie 27 klo 12-16.

Raahessa kirppistä on kampusalueella, Rantakatu 7 klo 11-15, Soveliuksen talolla kirjakirppistä klo 12-16.

Siikajoella Vanhalla Sahan koululla, Kiiskenkuja 6 klo 10-20 ja kunnanviraston parkkipaikalla klo 10-15.

Lisätietoa: www.siivouspaiva.com