En­nä­tys­läm­min kesäkuu toi Raaheen kolme hel­le­päi­vää

Kesäkuun lämpimät päivät ovat täyttäneet uimarantoja. Raahessa helleraja ylitettiin kolme kertaa ja Siikajoella neljä kertaa. Pyhäjoen mittausasemalla jäätiin hilkkua vaille 25 asteesta.
Kesäkuun lämpimät päivät ovat täyttäneet uimarantoja. Raahessa helleraja ylitettiin kolme kertaa ja Siikajoella neljä kertaa. Pyhäjoen mittausasemalla jäätiin hilkkua vaille 25 asteesta.
Kuva: Aino Paloniemi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan kesäkuu oli noin puolessa Suomen pitkäaikaisista havaintopaikoista ennätyksellisen lämmin. Hellepäiviä oli lännessä yli 10 tavanomaista enemmän.

– Ennätyslämpötilat painottuivat maan länsipuoliskolle, jossa poikkeama tavanomaiseen oli jopa 4-5 astetta, kertoo meteorologi Pauli Jokinen. Lähimpänä tavanomaisia lämpötiloja oltiin Pohjois-Lapissa ja itärajan tuntumassa.

Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhteensä 21 päivänä, mikä on eniten digitoidun aineiston aikakaudella eli vuodesta 1961. Yhtä monta hellepäivää oli myös kesäkuussa 1999.

Raahessa Lapaluodon mittausasemalla elohopea ylitti hellerajan kolme kertaa ja kävi korkeimmillaan 27 asteessa keskiviikkona 17. kesäkuuta.

Siikajoen mittausasemalla helleraja ylittyi neljä kertaa, mutta lisäksi lämpötila keikkui neljänä päivänä 24 ja 25 asteen välissä. Torstaina 25. kesäkuuta Siikajoella hätyyteltiin jo 30 astetta, sillä mittari kipusi 29,6 asteeseen.

Pyhäjoella helleraja jäi vielä rikkoutumatta, mutta yli 24 asteeseen elohopea kipusi kolmena päivänä.

Havaintoasemista eniten hellepäiviä oli Turun Artukaisten asemalla, yhteensä 17 kappaletta.

Kuukauden ylin lämpötila oli 33,5 astetta. Se mitattiin Kankaanpään Niinisalossa 25. päivänä. Lukema jäi vain kolmen kymmenyksen päähän Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä, joka mitattiin Ähtärissä vuonna 1935. Menneen kesäkuun alin lämpötila -2,6 astetta mitattiin Lappeenrannan Konnunsuolla 2. päivänä.

Kuivuus päättyi rankkasateisiin

Kesäkuu oli pitkään varsin kuiva. Kuivuuden johdosta maasto- ja metsäpaloja syntyi etenkin kuukauden lopulla. Näistä suurin oli Muhoksella, jossa paloi arviolta 250 hehtaaria metsää.

Kuukauden viimeisen päivän Päivö-myrsky korjasi sadetilannetta reippaasti. Yli 50 mm:n sademääriä esiintyi Uudeltamaalta Keski-Suomen kautta Kainuuseen ulottuvalla alueella.

Lopulta kesäkuun kokonaissademäärät jäivät tavanomaista pienemmiksi maan länsiosassa, Enontekiöllä ja Pohjois-Karjalassa. Muualla maassa sademäärät olivat tavanomaisia tai keskimääräistä suurempia. Suurin kesäkuun sademäärä oli Savonlinnan Punkaharjulla mitattu 130,6 millimetriä. Vähiten satoi Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 11,2 mm.

Maasalamoita paikannettiin kesäkuussa noin 22 000, joka on noin kaksi kolmasosaa tavanomaisesta määrästä.

Päivö-myrsky aiheutti vahinkoa idässä

Kesäkuu päättyi ajankohtaan nähden harvinaisen voimakkaaseen kesämyrskyyn. Ilmatieteen laitos antoi aamulla myrskystä punaisen varoituksen koskien yli 25 m/s puuskia maan itäosassa. Etelästä Suomen yli liikkunut matalapaine voimisti aluksi tuulta Suomenlahdella ja illan kuluessa maan itäosassa. Kovimmat tuulet mitattiin Kuopion Ritoniemessä, jossa keskituuli oli 21,4 m/s ja puuskissa 27,4 m/s. Yli 25 m/s puuskia mitattiin myös Suomenlahdella, Siilinjärvellä, Varkaudessa ja Liperissä. Suurin tunnissa tullut sademäärä oli 23,3 mm, joka mitattiin Pyhtäällä.