Mainos: Raahen Seutu Digi talvitarjouksena 5 kk nyt vain 38,70 €! Tilaa tästä

En­nus­te: Koivun sii­te­pö­lyä riittää tänä keväänä – myös mänty ja kuusi kuk­ki­vat paikoin run­saas­ti

Luonnonvarakeskus ennustaa, että tänä keväänä koivun siitepölymäärät voivat olla suuria.

Koivu kukkii ennusteen mukaan tänä keväänä melko runsaasti tai runsaasti lähes koko maassa. Arkistokuva.
Koivu kukkii ennusteen mukaan tänä keväänä melko runsaasti tai runsaasti lähes koko maassa. Arkistokuva.

Luonnonvarakeskus ennustaa, että tänä keväänä koivun siitepölymäärät voivat olla suuria.

Koivu kukkii tänä keväänä melko runsaasti tai runsaasti lähes koko maassa, ainoastaan hieskoivun kukinta Pohjois-Suomessa saattaa olla  enintään kohtalainen. Kukinta alkaa yleensä huhti-toukokuun vaihteessa.

Koivun siitepölyä voi levitä maahamme myös kaukokulkeumana eteläisten ilmavirtausten mukana, mikä saattaa lisätä koivuallergikkojen oireilua.

Kaukokulkeuma ehtii maahamme yleensä viimeistään huhtikuun puolivälissä, pari kolme viikkoa ennen kotimaisten koivujen kukinnan alkamista.

Orava syö kuusen kukkasilmut

Männylle ennustetaan melko runsasta kukintaa koko maahan ensi kesänä. Lapista kerätyissä silmunäytteissä on esiintynyt emikukinnon aiheita  hieman Etelä-Suomea runsaammin.

Männyn siementä varisee tänä keväänä runsaasti Etelä-Suomea lukuun ottamatta. Variseminen alkaa yleensä huhtikuun puolivälin tienoilla ja jatkuu kesäkuun alkupuolelle saakka. Hyvän siemensadon ehtii siis vielä hyödyntämään, kertoo Luonnonvarakeskus tiedotteessaan.

Suurten kuusten vieressä on viime aikoina näkynyt runsaasti katkottuja vuosikasvaimia. Vuosikasvain on pudonnut kuusen latvasta oravan syötyä kukkasilmut sen tyveltä.

– Tämä johtuu siitä, että kuusessa on nyt vähän oravan ensisijaista ravintoa eli käpyjä, mutta paljon toissijaista ravintoa eli kukkasilmuja, toteaa  Luken tutkija Pekka Helenius.

Kuusen siementä variseekin tänä keväänä hyvin vähän koko maassa.

Tulevana kesänä kuuselle on odotettavissa runsas kukinta Etelä-Suomessa ja keskinkertainen kukinta Pohjois-Suomessa.