Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Eris­täy­ty­mi­nen näkyy jä­te­kuor­mas­sa

Jätekuorman kasvu kertoo myös siitä, miten paljon elämäntyylimme tuottaa turhaa roskaa pakkausjätteen muodossa.

Koronakevään etätyöt ja sulkeutuminen kotioloihin ovat kasvattaneet keräyspisteisiin tuotujen jätteiden määrää. Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:n ekopisteisiin tuotiin maalis-huhtikuun aikana viidennes enemmän pakkausjätettä kuin normaalisti. Lisäys on tullut kokonaan kotitalouksista.

Kaikkein eniten on kasvanut kartonkien määrä, mikä johtunee ostosten siirtymisestä verkkokauppoihin. On myös selvää, että kun pakkausjätteen määrä on kasvanut jopa neljänneksellä, on myös palautettavien tuotteiden määrä lisääntynyt. Tuotteiden tilaaminen kotiin soviteltavaksi on tietysti helppoa ja pienessä kunnassa se voi olla myös ainoa vaihtoehto päästä laajemman valikoiman piiriin. Ekologista se ei kuitenkaan ole, kun sovitettuja ja hylättyjä ostoksia lähetetään edestakaisin.

Muovipakkausten ja pienmetallijätteiden kasvua selittää esimerkiksi lounasruokailun siirtyminen kotikeittiöihin. Vastavuoroisesti toimintaansa supistaneissa tai ovensa sulkeneissa yrityksissä syntynyt jätemäärä on vähentynyt.

Kotitalouksissa syntyvään jätekuormaan ei ole osattu reagoida ajoissa.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Kaikki sisällöt verkossa ja sovelluksessa Näköislehdet ke ja pe sekä arkisto Kuvagalleriat ja videot Uutiset sähköpostiisi ke ja pe