Etsikö sopivaa eh­do­kas­ta? Raahen seudun kun­ta­vaa­li­ko­ne on nyt auki

Pohjois-Pohjanmaan kuntavaalikone auttaa sopivan ehdokkaan löytämisessä.

Noin puolet Raahen seutukunnan ehdokkaista on tähän mennessä käynyt vastaamassa kuntavaalikoneeseen. Vaalikone löytyy Raahen Seudun verkosta www.raahenseutu.fi.
Noin puolet Raahen seutukunnan ehdokkaista on tähän mennessä käynyt vastaamassa kuntavaalikoneeseen. Vaalikone löytyy Raahen Seudun verkosta www.raahenseutu.fi.

Vaalikoneeseen on pyydetty vastauksia kaikkien Pohjois-Pohjanmaan 30 kunnan ehdokkailta, jotka ovat lisäksi voineet perustella vastauksiaan. Kuntakohtaisia kysymyksiä on Pohjois-Pohjanmaan jokaisesta kunnasta 5–6 kappaletta, lisäksi kaikkien kuntien ehdokkaille yhteisiä kysymyksiä on 15 .

Raahessa ehdokkaat ovat ottaneet kantaa esimerkiksi siihen, pitäisikö lähijunayhteys Raahesta Kemiin toteuttaa tulevalla kaudella vaikka kaupungin rahallisella avustuksella. Lisäksi ehdokkaat ovat kertoneet mielipiteensä esimerkiksi tulevien kouluinvestointien sijainnista.

Monien Pohjois-Pohjanmaan kuntien kysymyksissä on haluttu ehdokkaiden kanta siihen, pitäisikö kuntaan rakentaa tuulivoimaloita.

Yhteisenä kysymyksenä kaikille Pohjois-Pohjanmaan kuntavaaliehdokkaille on esitetty, tulisiko kunnan ensisijaisena ratkaisuna kiristää verotusta eikä säästää esimerkiksi leikkaamalla palveluista.

Lisäksi ehdokkaat ovat vastanneet siihen, olisiko kuntaveroille asetettava katto, jota suurempaa kunta ei voisi periä.

Kuntavaalikoneessa äänestäjät hakevat ehdokkaiden vastausten perusteella itselleen sopivimman ehdokkaan.

Vaalikoneen kysymykset on luotu lähinnä väitemuotoon. Ehdokkaat ja äänestäjät vastaavat kysymyksiin liukuvalintapainikkeella ja ilmaisevat sillä, kuinka samaa tai eri mieltä he ovat väittämän kanssa. Lisäksi osa kysymyksistä on monivalintoja.

Vaalikoneen toteuttaa teknisesti oululainen ohjelmistoyritys ZEF.

Ohjeita vaalikoneen käyttöön

Vastaa vaalikoneen väittämäkysymyksiin siirtämällä ruskeaa pistettä janalla.

Mikäli et vastaa mitään, vaan painat "seuraava"-painiketta, kysymys ohitetaan, eikä sitä oteta huomioon tuloksissa.

Jos käytät vaalikonetta mobiililaitteellasi, näet vastauksiasi lähinnä olevat ehdokkaat vastausten jälkeen valitsemalla: Tulokset. Yksittäisen ehdokkaan vastauksia voit tarkastella klikkaamalla ehdokasta.

Jos käytät vaalikonetta tietokoneella, oikeassa reunassa oleva ehdokaslista näyttää ne ehdokkaat, jotka ovat kanssasi eniten samaa mieltä. Kun klikkaat ehdokasta, näet hänen vastauksensa vyöryttämällä vasemmalla olevan Kotikuntasi-palkkia alaspäin. Voit vertailla ehdokkaan vastauksia omiisi. Omat vastauksesi on merkitty ruskealla, ehdokkaan harmaalla.

Takaisin ehdokaslistaan pääset valitsemalla Tulokset.

Vaalikoneen täyttämisen saa aloitettua alusta, kun klikkaa ylhäällä olevan mustan  palkin oikeassa reunassa olevaa kolmea pistettä. Avautuvasta valikosta löytyy kohta "Aloita alusta".

Vaalikoneeseen pääset tästä