Mainos: Tutustu Raahen Seutu Digiin eurolla kuukausi - tilaa tästä

EVAn tut­ki­mus: Enem­mis­tö suo­ma­lai­sis­ta ha­luai­si ko­koo­muk­sen ja pe­rus­suo­ma­lai­set hal­li­tuk­seen – pää­mi­nis­te­riä toi­vo­taan ko­koo­muk­ses­ta tai SDP:stä

Kokoomus on suosituin hallituspuolue. Arkistokuva puheenjohtaja Petteri Orposta.
Kokoomus on suosituin hallituspuolue. Arkistokuva puheenjohtaja Petteri Orposta.
Kuva: KIMMO BRANDT

23 prosenttia suomalaisista toivoisi kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteistyölle pohjautuvaa hallitusta, käy ilmi Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVAn teettämässä tutkimuksessa.

Vastaajia pyydettiin valitsemaan itselle mieluisin pääministeripuolue ja lisäksi muita puolueita hallituskumppaneiksi.

SDP:n ja kokoomuksen muodostamaa hallitusta toivoo 19 prosenttia. Nykyisen kaltainen SDP:n ja keskustan hallitus sai 10 prosentin kannatuksen.

24 prosenttia on sitä mieltä, että seuraavan pääministerin tulisi olla kokoomuksesta, 23 prosenttia haluaisi puolestaan SDP:n jatkavan pääministeripuolueena.

EVAn Arvo- ja asennetutkimuksessa pyydettiin vastaajia valitsemaan itselle mieluinen pääministeripuolue ja lisäksi kaksi tai useampi puolue hallituskumppaneiksi.

Petteri Orpo (kok.), Sanna Marin (SDP) ja Riikka Purra (ps.) vaalitentissä.
Petteri Orpo (kok.), Sanna Marin (SDP) ja Riikka Purra (ps.) vaalitentissä.
Kuva: MAURI RATILAINEN

Kokoomus oli toiseksi suosituin myös hallituksen apupuolueena. 26 prosenttia suomalaisista toivoi kokoomusta hallituskumppaniksi toiselle puolueelle.

EVAn mukaan kokoomuksen ja perussuomalaisten äänestäjät ovat lähentyneet toisiaan ja näkevät toisensa mielellään hallituskumppaneina. Kokoomusäänestäjille hallituskumppaniksi kelpaisi tarvittaessa myös SDP.

SDP:n kannattajien on puolestaan vaikea löytää mieluisaa hallituskumppania. Nykyinen apupuolue keskusta ei juurikaan miellytä, ja hallitukseen mentäisi mieluummin jopa kokoomuksen kanssa.

– Kokoomuksen rooli kaikkien tilanteiden puolueena on osoitus siitä, että vuoden 2023 vaaleista ei tule blokkivaaleja. Blokkivaalit edellyttäisivät, että on kaksi ideologisesti toisistaan poikkeavaa blokkia, joiden väliltä kansalaiset valitsevat, sanoo tulosanalyysin kirjoittanut EVAn toimituspäällikkö Sami Metelinen.

– Tutkimuksen tulokset kielivät siitä, että valittavana on kaksi sävyltään erilaista hallitusvaihtoehtoa, mutta ilman kokoomusta hallitusta on vaikea muodostaa.

Tärkeimpinä asioina puolueen ja ehdokkaan valitsemisessa vastaajat pitivät valtiontalouden hoitoa ja sosiaali- ja terveysasioita.

Tutkimukseen vastasi 2043 ihmistä, jotka edustavat koko maan 18–79-vuotiasta väestöä pois lukien Ahvenanmaa. Aineisto kerättiin Taloustutkimus Oy:n internetpaneelissa aikavälillä 31.1.–13.2. ja virhemarginaali on 2–3 prosenttiyksikköä kumpaankin suuntaan.

Päivitetty 7.3. kello 14.15. Kokoomus ei olekaan suosituin hallituksen apupuolueena, vaan toiseksi suosituin.