Fris­bee­golf­fia Vi­han­tiin

Vihantiin avataan sunnuntaina nuorten suunnittelema ja toteuttama frisbeegolfrata.


Iita Rankinen on ollut aktiivisesti mukana rakentamassa frisbeegolfrataa koko projektin ajan.
Iita Rankinen on ollut aktiivisesti mukana rakentamassa frisbeegolfrataa koko projektin ajan.
Kuva: Reetta Salmela

Vihantiin ollaan avaamassa nuorten suunnittelemaa ja toteuttamaa frisbeegolfrataa. Radan suunnittelu alkoi jo vuonna 2016 nuorten yhteisessä ryhmässä, joka on nimeltään ”Me, joita kiinnostaa”. He halusivat aloittaa jonkin isomman projektin ja tuoda jotain uutta Vihannin nuorille.

Radan avajaiset pidetään sunnuntaina 28. kesäkuuta kello 16.00.
Radan avajaiset pidetään sunnuntaina 28. kesäkuuta kello 16.00.
Kuva: Reetta Salmela

He päätyivät frisbeegolfrataan, sillä useat nuoret olisivat lähteneet mielellään heittelemään, mutta lähin rata sijaitsi Oulaisissa asti.

Uusi rata sijaitsee Vihannin 88 ja 86 tien risteyksestä noin kaksi kilometriä Pulkkilaan päin, eli Linnastenkankaalla. Paikaksi he valitsivat juuri tämän, koska se sijaitsee lähellä Vihannin keskustaa ja se oli Raahen kaupungin maita, joten heidän ei tarvinnut alkaa kysellä lupia yksityisiltä maanomistajilta.

Vuonna 2018 nuoret saivat ensimmäiset avustusrahat rataa varten ja varsinainen toiminta alkoi. Mukana kaikista aktiivisimmin olleet Maija Mänttäri ja Iita Rankinen kertovat, että ihmisiä on vähentynyt projektin varrella paljon. Projektin loppuvaiheilla he ovatkin olleet ainoat nuoret, jotka ovat aktiivisesti työskennelleet radan eteen. Heillä on kuitenkin ollut apunaan paljon paikallisia yhdistyksiä niin tukemassa kuin talkoilemassakin. Myös tyttöjen perheet ovat osallistuneet radan rakentamiseen.

– Varmaan suurin talkooporukka mikä täällä on ollut kerralla on ollut 10 ihmistä, Rankinen kertoo.

Vastoinkäymisiäkin on riittänyt, eikä kaikki ole mennyt suunnitelmien mukaan.

– Projektia tehdessä on välillä on ollut hyvinkin turhautunut olo. Jopa meidän ensimmäiset heittomatot joutuivat vahingossa kaatopaikalle, Mänttäri kertoo.

Ensi sunnuntaina radalle ollaan kuitenkin vihdoin pitämässä avajaiset. Tytöt ovat innoissaan, kun nelivuotinen projekti saadaan viimein valmiiksi.

Avajaisissa suoritetaan arvonta ja tytöt ovat paikalla vastailemassa rataa koskeviin kysymyksiin.

Väyliä löytyy kahden tasoisille heittäjille. Pro-väylät ovat haastavampia.
Väyliä löytyy kahden tasoisille heittäjille. Pro-väylät ovat haastavampia.
Kuva: Reetta Salmela

Lisäksi sunnuntaina ennen avajaisia järjestetään Vihannin urheilukentällä frisbeegolfkoulutus. Koulutuksen tulee pitämään Ilpo Tolonen, joka kuuluu sekä Suomen frisbeegolfkouluttajiin, että Oulun frisbeegolfseuraan.

Vaikka rata onkin nuorilta nuorille, on myös lapset ja lapsiperheet otettu huomioon. Väyliä nimittäin on jokaista koria kohden kaksi. Toinen on niin sanottu amatööriväylä ja toinen on pro-väylä. Amatööriväylät ovat lyhyempiä ja helpompia, kuin pro-väylät.

Tytöt kertovat myös, että tältä radalta ei peritä ratamaksuja, vaan heittelemään tullessa on oltava mukana ainoastaan omat kiekot. Muuten harrastus on käytännössä ilmainen. Toisaalta he pohtivat myös sitä, että jos kysyntää alkaisi tulla, voisi välineiden vuokraaminen ratakäyttöön olla mahdollista.

Koreja radalla on yhdeksän ja väyliä löytyy 18. Kokonaismitaltaan rata on noin puolitoista kilometriä pitkä. Radalla on ylä- ja alamäkiä, mutkaisia ja suoria teitä, sekä metsää että avoimempaakin aluetta. Paikka tarjoaa upeita maisemia heittämisen lomassa.

Tytöillä on positiiviset odotukset avajaisten suhteen. Kiinnostusta rataa kohtaan on ollut paljon ja he tietävät sanan leviävän kohtuullisen nopeasti.

He haluavat kuitenkin muistuttaa, että radan rakentaminen on ollut suuritöistä ja he toivovat nuorten arvostavan tehtyä työtä.

– Toivomme ettei tulisi ilkivaltaa. Haluaisimme, että porukka osaisi arvostaa tätä. Kyllähän tällaisissa on aina riskinä esimerkiksi luonnon roskaantuminen, Mänttäri pohtii.

Radalta löytyy monenlaisia maastonmuotoja, tämä kori oli mäen päällä.
Radalta löytyy monenlaisia maastonmuotoja, tämä kori oli mäen päällä.
Kuva: Reetta Salmela